UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімат змінюється: де тепер розташований«овочевий пояс» в Україні

Відповідь дали експерти.

Цього літа в Україні спостерігається спекотна погода. У Деяких областях були побиті нові температурні рекорди у спекотні дні. Зміни клімату також впливають і на вирощування овочів. Начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко розповіла виданню LIGA.net, де тепер знаходить «овочевий пояс» України.

Вона пояснила, що кліматичні зміни зробили Південь України подібним до Аризони — тут уже сіють бавовник і приглядаються до цукрової тростини. У центральних областях тим часом вже нікого не дивують два врожаї картоплі.

Читайте також: Ціни пішли вгору: в Україні подорожчав один з салатних овочів

За словами Адаменко, на Півночі вже не потрібне осушення, тут дедалі частіше почали вирощувати соняшник.

«Останні 20 років в Україні є майже безперервним періодом потепління. За цей час був лише один рік, у якому середня температура наближалась до кліматичної норми. Все інші роки фактичні температури зростали й суттєво перевищували норму», — сказала вона.

Так, у 2023 році середньорічна температура по країні склала +10,8°C, що на +3°C, майже на третину, вище за кліматичну норму. Саме на Одещині, де і посіяли перші поля бавовнику, середня температура минулого року сягнула +12,4°C.

Експертка зазначила, що через глобальне потепління в Україні південні природні зони почали свій наступ на північ. В умовах поступового підвищення температури незмінність опадів поступово веде до дефіциту вологи, що особливо відчутно для овочівництва. Разом з тим уже відчутно, що «овочевий пояс» України посунувся північніше та ближче до басейну Дніпра — на Черкащину та Полтавщину.

Раніше аналітики розповіли, що буде з врожаєм малини, лохини та яблук після градобою.