UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко розповів про можливі обмеження у разі погіршення ситуації з COVID-19

За словами мера, алгоритми посилення обмежень базуються на досвіді інших країн.

У Києві розробляється алгоритм посилення обмежень, якщо ситуація з коронавірусом погіршиться, заявив міський голова Віталій Кличко в інтерв’ю «РБК-Україна». Він також зазначив, що не можна змусити людей вакцинуватися, але можна створити умови, коли містяни зможуть працювати лише зі щепленням.

«Там, де ми дотягуємося, у нас більш жорстко ставиться питання. Ми не можемо змусити людей, але можемо створити такі умови, що людина зможе працювати, тільки якщо буде вакцинована, якщо буде захищена і безпечна для оточуючих. З входженням в «жовту зону» і напередодні можливого погіршення ситуації нами розробляється алгоритм подальшого посилення правил, які базуються на досвіді інших країн», – зазначив Кличко.

За його словами, це коли бути присутніми на масових заходах чи ходити в кафе та ресторани можна буде лише за наявності QR-коду про вакцинацію. Те ж саме стосується і місць, де є ймовірність близького контакту з великою кількістю людей та поширення коронавірусу.

«Ми розглядаємо такі варіанти обмежень. Вони можуть стосуватися і проїзду в громадському транспорті. Але, підкреслю, це на рівні ідей поки – варіанти, які розглядаються», – додав Кличко.

Міський голова зазначив, що такі карантинні заходи контролюватиме поліція з Муніципальною вартою. Також, за словами Кличка, будуть залучені співробітники комунальних підприємств.

На питання про те, чи хочуть в Києві вводити COVID-сертифікати в громадському транспорті на випадок червоної зони, мер заявив про те, що «ми не хочемо такого варіанту. Але в разі різкого погіршення ситуації – для того, щоби не вводити повний локдаун, як це було минулого року, ми розглядаємо різні можливі гібридні обмеження, які зараз використовують деякі країни».

Читайте також: Поширення коронавірусу в Україні викликає тривогу: оновлена статистика МОЗу

Раніше Кличко заявив, що киянам не вдасться уникнути обов'язкової вакцинації, більш того, вона може стати примусовою.  За його словами, станом на 2 жовтня, у столичних лікарнях 1200 осіб у важкому стані під киснем. При цьому провакциновані 1 млн 800 тисяч осіб.

У Київській школі економіки стверджують, що за рівнем захворюваності на коронавірус Україна легко може увійти до трійки антилідерів країн Європи. Зараз країна перебуває у п’ятірці таких антилідерів серед європейських країн.