UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київська влада ввела в столиці масковий режим

Київська державна міська адміністрація (КМДА) рекомендує запровадити в Києві масковий режим для запобігання поширення грипу та ГРВІ.

Радник Київського міського голови Михайло Радуцький повідомив, що рішення про введення маскового режиму було прийнято за підсумками оперативної наради в КМДА в четвер вранці.

Масковий режим, зокрема, буде введено в місцях надання адміністративних послуг в комунальних організаціях і установах та інших установ. При цьому керівники підприємств і організацій будуть нести відповідальність за дотримання графіка заміни масок.

"Кожен шар маски гарантує одну годину захисту. На сьогоднішній день в основному використовуються чотиришарові маски", - сказав він.

Начальник департаменту охорони здоров'я КМДА Тетяни Донченко повідомила, що за станом на 20 січня в лікарні Києва за добу надійшло 98 хворих на ГРВІ та грип. Всього в даний час стаціонарне лікування в клініках Києва проходять 485 пацієнтів з ГРВІ, з них 178 з діагнозом "грип".

В даний час у відділеннях лікарень перебуває 149 хворих на грип та 29 пацієнтів перебуває у відділеннях реанімації, в тому числі шість пацієнтів на штучній вентиляції легенів.

Крім того, Донченко підкреслила, що в клініках Києва в достатній кількості є препарати "Озельтамівір" ("Таміфлю"). Найближчим часом очікується надходження препарату "Реленца", який буде перерозподілений Моз.

Раніше Міністерство охорони здоров'я України провело переговори з виробниками лікарських препаратів "Таміфлю" і "Реленца" щодо термінових поставок ліків проти грипу в Україну.

Як писало ZN.UA з українських аптек зник препарат від свинячого грипу "Таміфлю", а його поставки очікуються тільки в березні. Як стверджувала ВООЗ, для успішного лікування лікарі рекомендують починати прийом "Таміфлю" не пізніше 48 годин від появи перших симптомів грипу.

Нагадаємо, що паніка у зв'язку зі свинячим грипом почалася в Україні взимку 2009-2010 років. Як писало тоді ZN.UA, "грип А/Н1N1, який ВООЗ представляла нам як небачених розмірів цунамі, не тягне навіть на слабкий шторм - це всього лише невеличкі хвилі ГРВІ, які традиційно котяться по всьому світу в холодну пору року. Коли перший шок від повідомлень про жертви свинячого грипу минув, стало ясно, що всіх нас просто "розвели".