UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київрада розгляне петицію про знесення православного МАФу на Десятинній

Московський патріархат встановив свій МАФ на території музею. Обурені кияни підписали петицію до столичних депутатів.

Електронна петиція "Вирішити питання знесення незаконної споруди-каплиці УПЦ МП" на території Національного музею історії України набрала 10584 голосів та прийнята до розгляду.

Як повідомляє прес-служба Київради, київський міський голова Віталій Кличко уже доручив постійній комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, а також профільному заступнику голови КМДА і виконавчому органу Київради (КМДА) розглянути електронну петицію в установленому порядку.

Автор звернення В'ячеслав Толпига зазначає, що територія на якій незаконно побудована споруда-каплиця УПЦ МП, належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення. Окрім того, за словами ініціатора, територія є пам'яткою історії національного та місцевого значень.

Раніше повідомлялося, що Міністерство культури України доручило директору Національного музею історії України Тетяні Сосновській негайно вирішити питання з малою архітектурною формою (МАФ), яка незаконно розміщена за адресою Володимирська, 2.

"Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушені протиправними діями релігійної громади УПЦ", - йдеться в повідомленні Мінкульту.

5 лютого Апеляційний суд Києва відпустив на поруки групи народних депутатів архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шамотюка, підозрюваних у підпалі будівлі УПЦ Московського патріархату, самовільно зведеної на території Національного музею історії України.

Після їх затримання в Києві пройшли акції протесту на підтримку архітекторів і з вимогами демонтувати незаконний МАФ біля фундаменту Десятинної церкви.