UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Київенерго" зупинило роботи з підготовки столиці до опалювального сезону

У схожій ситуації перебувають ще 104 енергокомпанії, співробітники "Київенерго" просять допомоги у президента.

ПАТ "Київенерго" заявило про повну зупинку підготовки до опалювального сезону у столиці у зв'язку з арештом рахунків компанії Державною виконавчою службою. Рахунки заблоковані через штрафні санкціі, накладених НАК "Нафтогаз України". При цьому у "Київенерго" заявили, що штрафи накладені на вже погашені борги компанії за газ.

"В такій же ситуації, як "Київенерго", знаходяться ще 104 Загальна сума нарахованих НАК "Нафтогаз України" штрафів перевищує 10 млрд грн, з яких 4,4 млрд знаходяться у виконавчому провадженні. Це означає, що зрив опалювального сезону і колапс енергосистеми загрожує всій країні", - сказано в повідомленні прес-служби "Київенерго".

Компанія направила звернення з проханням врегулювати ситуацію до президента України Петра Порошенко.

У компанії зазначили, що станом на 5 липня, робота "Київенерго" зупинена: не ведеться підготовка теплового і електричного господарства до зими, запаси матеріалів для усунення аварій на мережах та обладнанні майже вичерпані.

"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані у Київі, за винятком Дарницької ТЕЦ. За підсумками 2015 року "Київенерго" виявилося найбільшим платником податків у столиці, заплативши 94,2 млн грн.

Дія договору концесії з "Київенерго" (яке, по суті, належить Києву, але оперативний контроль над якою здійснює команда Ахметова) закінчується в 2017 році, і міська влада має чимало претензій до монополісту. Як писало ZN.UA, міжнародний інвестиційний конкурс по "Київенерго", який столичні влади повинні підготувати протягом цього року, дасть можливість вибрати гідну компанію, яка надає якісні комунальні послуги.