UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ стурбований відсутністю реакції Москви на дії прикордонників, які потопили українських рибалок

На думку Кожари, встановленню істини і недопущенню подібних трагедій у майбутньому сприяла б участь у цьому процесі українських компетентних органів.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив своєму російському колезі Сергію Лаврову стурбованість тривалою відсутністю належної реакції російської сторони на дії російських прикордонників в Азовському морі, що призвели до загибелі чотирьох громадян України.

"Нашу стурбованість викликає тривала відсутність належної реакції російської сторони на дії співробітників Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, зокрема, певні питання виникають з приводу адекватності застосованих ними заходів", - йдеться у листі Кожари Лаврову, опублікованому на сайті МЗС.

"Глибоку стурбованість також викликає неможливість повернення на Батьківщину потерпілого в інциденті громадянина України Олександра Федоровича, у зв'язку з висунутими йому звинуваченнями. Українська сторона готова забезпечити проведення необхідних слідчих дій із Федоровичем на території України у відповідності з діючими між нашими країнами міжнародними договорами", - наголошується в листі глави українського зовнішньополітичного відомства своєму російському колезі.

На думку Кожари, встановленню істини і недопущенню подібних трагедій у майбутньому сприяла б участь у цьому процесі українських компетентних органів. "Пропоную провести найближчим часом консультації з консульсько-правової проблематики на чолі з керівниками профільних департаментів наших міністерств", - наголошується у листі.

Міністр зазначив, що враховуючи трагічні наслідки інциденту, українська сторона розраховує на проведення об'єктивного і всебічного розслідування всіх обставин інциденту. "Беручи до уваги широкий резонанс цієї справи в українському суспільстві, звертаюся до Вас з проханням сприяти якнайшвидшому позитивному вирішенню даного питання в дусі стратегічного партнерства і на основі відповідних міжнародно-правових документів", - йдеться у листі.

Кожара запевнив Лаврова у зацікавленості в подальшій активній співпраці, націленій на врегулювання проблемних питань, пов'язаних із захистом прав та інтересів українських громадян.

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі у районі російського сел. Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катера берегової охорони Прикордонної служби Росії.

Риболовецьке судно перекинулося, в результаті чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати. Врятований українець Олександр Федорович 19 липня був прооперований у райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ).

Прокуратура Маріуполя (Донецька обл.) відкрила кримінальне провадження щодо інциденту в Азовському морі. Маріупольською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) КК України. Розслідування доручено проводити слідчому відділу лінійного відділу на станції Маріуполь Управління МВС України на Донецькій залізниці.

У Росії розслідується кримінальна справа проти вцілілого рибака. Українцю Федоровичу російські правоохоронці вже пред'явили звинувачення за ч. 3 ст. 256 КК Росії (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів). Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення. !zn

Читайте також:

МЗС наполягає на поверненні в Україну рибака з потопленого російськими прикордонниками судна

Російські прикордонники, що потопили українських рибалок, відмовилися їх рятувати

Знайдено тіла всіх загиблих рибалок в результаті інциденту з російськими прикордонниками в Азовському морі

У Росії порушено кримінальну справу за фактом потоплення прикордонниками українського човна