UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ розглядає проведення "праймеріз" в ОРДЛО як спробу зриву мінського процесу – Геращенко

Кремль знову готує на окупованих українських територіях "виборчий фарс", - заявила перший віце-спікер Верховної Ради.

Українська сторона розглядає проведення так званих "праймеріз", організованих на окупованих територіях України керівництвом "ЛНР-ДНР", як чергову спробу зриву мінського мирного процесу, заявила перший віце-спікер Верховної Ради, учасниця мінського переговорного процесу Ірина Геращенко.

За її словами, сценарій даних "праймеріз" розроблявся в Кремлі, як і псевдовибори листопада 2014 року, що зірвали Мінські угоди.

"Украінська сторона розцінює всі ці " праймерізи" як чергову спробу нахабного зриву мінського процесу, як спробу сегрегаціі можливих учасників можливих виборів ( до яких ще ой як далеко). На окупованих територіях створені псевдовиборчі органи, без спостерігачів і ЗМІ, без украінських політиків і партій, без переселенців відбувається фарс", – написала вона в Facebook.

За її словами, факт підготовки бойовиків до виборів, які ігнорують Мінський протокол, не повинен залишитися непоміченим світовою спільнотою.

"Які модальності виборів можна обговорювати в Мінську , коли в бойовиків своя " модальність" і реальність, написана в Кремлі. Очевидно, що на ці спроби ,по суті , зірвати роботу політичноі групи в Мінську, має бути і реакція наших партнерів по нормандському формату, і всього світу. Москва відверто і цинічно зриває мінський процес" – уклала вона.

Напередодні, другого вересня, у так званих "ЛНР" та "ДНР" пройшли попередні голосування (праймеріз).

Нагадаємо, за даними групи ІС, "керівництво ДНР" активізувало роботу з переконання російських "кураторів" у необхідності проведення термінових "парламентських виборів в ДНР", спекулюючи на "зірваних державних переворотах" в "республіках.

Раніше ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький заявив про запобігання спроби "перевороту" в так званих "республіках" Донбасу. За словами бойовиків, на тлі обурення місцевих жителів на окуповану територію повинна була зайти українська армія.