UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кілька держав ЄС спростили перевезення гумдопомоги в Україну

Повномасштабна війна в Україні триває дев’ятий день.

Польща, Литва, Латвія, Словаччина, Німеччина та Угорщина запровадили бездозвільний проїзд для перевізників гуманітарних вантажів в Україну, повідомляє Міністерство інфраструктури.

Йдеться про звільнення перевізників від будь-яких додаткових умов, зокрема необхідності оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення. Це необхідно для оперативної доставки гуманітарних вантажів на період воєнного стану. 

Для перетину кордону з Литвою, Латвією та Словаччиною не потрібно подавати інформацію про перевізника та транспортний засіб.  

Українські перевізники можуть здійснювати перевезення медикаментів та гуманітарної допомоги територією Німеччини без використання дозволів. Перевізнику необхідно надати номер транспортного засобу.  

Угорщина відмінила плату за користування дорогами та реєстрацію подій у електронній системі BIREG  у разі транспортування гуманітарного вантажу до України їх територією. 

Що треба для перевезення допомоги:

Крім того, Польща скасувала плату за користування всіма дорогами для перевізників гуманітарних вантажів. 

Для всіх громадян України, які вимушено залишають власну країну, Польща забезпечить безоплатний проїзд залізничним транспортом.    

Читайте також: Створено гарячу лінію для тих, хто хоче передати гуманітарну допомогу ЗСУ

Повномасштабна війна Росії проти України розпочалася 24 лютого. Москва завдає, зокрема, ракетних ударів по містах, від чого руйнуються житлові будинки, страждає інфраструктура. Вже загинули сотні мирних мешканців, серед яких діти. Мільйони людей змушені ховатися у бомбосховищах. Водночас Збройні сили України гідно захищають нашу землю: РФ втратила тут уже 9 тисяч військових та сотні одиниць військової техніки.