UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київська компанія допомагала «Росатому» будувати АЕС по світу

Вона не лише провадила співпрацю із РФ до лютого 2022 року, але й продовжувала її після повномасштабного вторгнення.

© СБУ
© СБУ
© СБУ

Монополіст у сфері розробки, серійного виробництва і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування в обхід антиросійських санкцій допомагав «Росатому» будувати п’ять атомних електростанцій у різних країнах, заявили у Службі безпеки України.

За даними слідства, компанія експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера в Москві до лютого 2022 року і продовжила цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і запровадження санкцій проти «Росатому».

Основним замовником бюро була російська державна корпорація «Росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на п’яти атомних електростанціях у різних країнах світу.

Аби постачати росіянам замовлення, в бюро розробили схему обходу санкцій – фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми. Під час виїзду з України товар «переоформлювали» на фактичних отримувачів – підконтрольні «Росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом».

Водночас сертифікацію виготовленої в Києві трубопровідної арматури представники «Росатому» здійснювали в режимі онлайн.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь Росії на суму майже 42 млн гривень.

Слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Під час обшуків у них вилучили документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку із доказами незаконної діяльності. Наразі їх арештовано без права внесення застави. Розслідування ще триває.

Читайте також: Росія дедалі більш вправно ухиляється від санкцій — POLITICO

З точки зору бюджету, «Росатом» не має для Росії суттєвої ваги, але геополітичний вплив цієї компанії – величезний. «Чому західні країни зволікають із санкціями проти «Росатому» аналізував  Олександр Лємєнов.