UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київрада ухвалила бюджет на 2024 рік: голова Євросолідарності заявив, що "бюджет війни" столиці не потрібний

Війна, на думку депутата, справа держави.

Депутати Київської міської ради ухвалили бюджет столиці на 2024 рік, повідомляє пресслужба Київради.

За доходи у обсязі 72,6 мільярда гривень та витрати на рівні 85,3 мільярда гривень проголосували  80 депутатів зі 120.

Переважний обсяг доходів становлять податкові надходження: 32 мільярди податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), податок на прибуток підприємств — 7,5 мільярда гривень. Крім того, планується отримати 16,8 мільярда гривень місцевих податків та ще 2,8 мільярда мають надійти до столичної скарбниці від продажу землі.

Депутати Київради також ухвалили Програму економічного і соціального розвитку Києва на 2024-2026 роки. 

Видатки київські депутати традиційно запланували спрямувати на сферу освіти (27,2 мільярда гривень, або 32% бюджету), на транспорт та дорожнє господарство (23,8 мільярда або 32%), на сферу ЖКГ (8,2 мільярда), соцзахист (7,8 мільярда) та на охорону здоров’я (6 мільярдів).

Подбали і про культуру та спорт, виділивши 1,7 мільярда гривень та 1,5 мільярда відповідно.

На капітальні видатки за програмою на 2024 рік передбачено 13,3 мільярда гривень: 6,6 мільярда на будівництво й реконструкцію, мільярда — на капітальні ремонти і 5,2 мільярда гривень — на об’єкти ЖКГ. Окремо 504 мільйона гривень спрямують на модернізацію ліфтів.

 

«Бюджет планували з урахуванням реалій та потреб воєнного стану. Пріоритетне завдання — забезпечити роботу критичної інфраструктури. На допомогу ЗСУ у бюджеті попередньо передбачено 1 мільярд гривень» — йдеться у повідомленні Київради.

Читайте також: За чий рахунок святкують Новий рік під час війни найбільші українські міста

Водночас, голова фракції «Європейська солідарність» у Київській міськраді Володимир Прокопів під час голосування за бюджет столиці заявив, що Києву не слід орієнтувати міський бюджет на війну, адже це є завданням держави. Натомість міста, на його думку, «мають жити своїм життям».

Фракція «Слуга народу» Бюджет-2024 не підтримала через замалий, на їх думку обсяг допомоги ЗСУ.

Торік у проєкті бюджету столиці на 2023 рік було заплановано, що доходи міста повинні становити понад 68 мільярдів гривень, а видатки – понад 66 мільярдів гривень.