UA / RU
Підтримати ZN.ua

“КиївПрайд” каже, що їх проєкт на Громадському бюджеті від КМДА відхилили через гомофобію та неприязнь до ЛГБТ 

ГО називає відмову необґрунтованою та неправомірною

Громадська організація “КиївПрайд” заявила про безпідставну відмову у підтримці проєкту “Київ – місто гордості” на Громадському бюджеті від КМДА через можливу приховану гомофобну позицію та неприязнь до ЛГБТ з боку бюджетної комісії.  

Видання ZMINA пише, що ГО “КиївПрайд” за проєктом мала витратити кошти на організацію Маршу рівності у 2021 році та інформаційну кампанію. Міська робоча група відмовила у наданні коштів, мотивуючи це тим, що проведення заходів подібної тематики не передбачено в положенні Департаменту соцполітики КМДА. У відмові також йшлося, що кошторисом проєкту не передбачено оплати послуг на інформаційні кампанії.

“22 квітня проєкту надали статус “позитивний висновок”. Перший етап було успішно пройдено, однак за тиждень до початку голосування, 6 серпня, без логічних обґрунтувань несподівано проєкт отримав статус “негативний висновок”, – йдеться в заяві організації.

“КиївПрайд” називає відмову необґрунтованою та неправомірною, додаючи, що “під час фінального засідання Громадської бюджетної комісії обговорення проєкту перейшло в суцільну полеміку доцільності фінансування подій тематики ЛГБТ+”.   

ГО  у заяві цитує голову громадської бюджетної комісії Михайла Лейченка, який сказав, що “марші – це люди з певними поглядами, люди, які хочуть виділити себе серед інших мас, а інші маси можуть цього не підтримувати, тобто це розпалювання (ворожнечі. –  ред.) між людьми різних поглядів, і кожного року ми бачимо, що відбувається при таких маршах”; “Як моє, чисто особисте, людське: я ні разу в житті не бачив, хто, чого, кого пригнічував і де в нас прописано в законодавстві про пригнічення ЛГБТ-спільноти. Якщо це не прописано в Конституції або інших законодавчих актах – то це не заборонено”. 

“КиївПрайд” вважає подібну позицію голови комісії такою, що має прихований гомофобний підтекст і неприязнь до ЛГБТ+-спільноти.   

“Марші – правозахисні події, що закріплено конституційним правом і 39-ю статтею Конституції України. Прайди не про “виділення” серед мас, а про боротьбу за видимість та права людини”, - наголошується у заяві “КиївПрайду”.

Україна посідає 35 місце серед 49 країн у рейтингу Rainbow Europe щодо захисту прав ЛГБТ, який складає ILGA-Europe.