UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ та Кишинів ведуть «певний діалог» щодо повернення ухилянтів в Україну — посол

Проте цю проблему важко вирішити, підкреслив Шевченко.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Українська влада веде «певний діалог» з молдавськими колегами щодо повернення в Україну чоловіків призовного віку, які незаконно перетнули кордон. Про це розповів посол України у Молдові Марко Шевченко в етері телеканалу TV8, повідомляє NewsMaker.

За його словами, насамперед Київ хоче вирішити питання з тими ухилянтами, які не отримали притулку у Молдові, проте й не повертаються додому. Шевченко заявив, що законодавство не передбачає ситуації, з якою зіштовхнулася Україна під час війни.

Читайте також: Понад двадцять тисяч чоловіків за два роки незаконно втекли у Молдову

«Вони [ухилянти] не заслуговують на захист, але при цьому не хочуть повертатися в Україну, і ніхто їх не змушує повернутися. І ось подібні нюанси досить часто трапляються», — заявив посол України.

При цьому він підкреслив, що цю проблему важко вирішити, адже статистики щодо чоловіків призовного віку, що втекли до Молдови, немає.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Державна прикордонна служба України повідомила, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Молдова повернула Києву 35 ухилянтів, які незаконно покинули країну. За словами прикордонників, передача і прийом громадян між країнами відбувається на підставі Угоди про реадмісію осіб 2017 року.