UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ накриває димом: як врятуватись від смогу

На околицях міста горять торф’яники.

Від ранку 1 вересня Київ накрив смог та значно погіршилась якість повітря. Так за даними моніторингу Індексу якості повітря, подекуди на північних та західних околицях міста рівень забрудненості характеризується як «нездоровий».

Причиною забруднення повітря у місті є пожежі торф’яників на північний захід від Києва та зміна вітру у бік столиці.

Зокрема сильні пожежі на торфовищах були зафіксовані  ще напередодні ввечері у селі Михайлівка-Рубежівка поруч із Бучею, а у селі Соснівка Вишгородського району, а також в Обухівському районі. На місцях пожеж працюють рятувальники.

У Київській обласній адміністрації запевняють, що ситуація знаходиться під контролем, а пожежі на місцях покладу торфу є сезонним явищем.

Водночас при забрудненні повітря внаслідок горіння торфу дискомфорт при диханні  виникає навіть у здорових людей, а дітям та людям із серцево-судинними і легеневими захворюваннями категорично заборонено перебувати на вулиці.

Що робити під час смогу на вулиці:

Першими ознаками негативного впливу смогу можуть бути першіння в горлі, подразнення слизових носа, очей та утруднене дихання. Як у дітей, так і у дорослих можуть спостерігатись ознаки труєння. Лікарі радять промити ніс та горло сольовим розчином, а в разі погіршення самопочуття звертатись до лікаря.