UA / RU
Підтримати ZN.ua

Киянин ошукав військових та їх рідних на 600 тис. грн, його підозрюють у шахрайстві — ОГП

Відомо про щонайменше 19 потерпілих.

Чоловік видавав себе за волонтера.

Чоловік видавав себе за волонтера.

Офіс генерального прокурора повідомив про підозру чоловіку з Києва, який через інтернет продавав військовим неіснуючі товари. Згідно з повідомленням правоохоронців у Telegram, його підозрюють у шахрайстві (ч. 1, 2 ст. 190 КК України).

ОГП зазначає, що підозрюваний шукав у соцмережах оголошення дружин військових, які хотіли придбати необхідні їхнім чоловікам товари: тепловізори, аптечки, системи РЕБ, дрони та інше. Він їм розповідав, що займається волонтерською діяльністю та може придбати необхідне спорядження, при цьому просив надіслати йому на карту передоплату. 

Читайте також: Шахраї у мережі активізувались: повідомляють про нібито графіки відключень

Після цього у поштовому застосунку шахрай створював накладну, дані про яку надсилав дружинам військових. Це мало б свідчило про те, що він відправив необхідні товари. Насправді ж у посилки він клав мʼякі іграшки, пластикові стакани, коробки та інші предмети. Врешті він переставав виходити на звʼязок зі своїми жертвами.

Наразі відомо про щонайменше 19 людей,  яких чоловік ошукав загалом на 600 тис. грн. Він також видавав себе в інтернеті за військовослужбовця та збирав кошти на "ремонт автомобіля". 

Раніше "Опендатабот" повідомляв про збільшення в Україні правопорушень за статтею про шахрайство. Однак до суду доходить мала частина з відкритих діл — лише 3,4 тис., або 14% від усіх зареєстрованих справ, йдеться у дослідженні.