UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хотів стати гауляйтером РФ: у Черкасах засудили ексголову фракції ОПЗЖ

Тюремні терміни отримали ще двоє кремлівських агітаторів.

Депутата Черкаської міськради від забороненої ОПЗЖ засудили до тюремного ув'язнення за поширення кремлівської пропаганди. Тюремні строки отримали також двоє проросійських агітаторів, повідомила Служба безпеки України.

Зазначається, що депутата міськради Черкас, ексочільника місцевої фракції ОПЗЖ, засуджено до 5 років тюрми. Він називав російське вторгнення в Україну “внутрішнім громадянським конфліктом” та заперечував російські авіаудари по цивільній інфраструктурі.

Читайте також: Допомагав прорвати оборону ЗСУ на покровському напрямку. СБУ затримала агента ГРУ РФ

Депутат сподівався стати керівником місцевої окупаційної адміністрації у разі захоплення армією РФ Черкаської області. СБУ затримала зловмисника напередодні виїзду за кордон на початку серпня 2022 року.

У повідомленні СБУ не уточнюють імені та прізвища засудженого. Водночас журналісти “Суспільне Черкаси” повідомили, що йдеться про ексдепутата Олександра Замирайла.

Крім того, у Кіровоградській області 3 роки тюрми отримала переселенка з Донеччини. Вона публікувала в соцмережі “Однокласниках” дописи, в яких підтримувала окупантів та російських волонтерів, які їм допомагають.

На Хмельниччині російського агітатора суд відправив на 5 років до тюрми за розповсюдження серед знайомих газети терористичних організацій “Л/ДНР” під назвою “Новоросія”.

Слідчі з'ясували, чоловік отримав прокремлівське видання через кур’єра з тимчасово окупованого Донецька ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також: Двом близьким соратникам Путіна оголосила підозру СБУ

Суд визнав зловмисників винними за посягання на територіальну цілісність та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 110,  чч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, СБУ затримало подружжя зрадників, які готували ракетні удари росіян по Харківській та Сумській областях. Основними цілями для ударів були штаби, укріпрайони підрозділів ЗСУ та Держприкордонслужби, а також логістичні бази та склади з озброєнням.