UA / RU
Підтримати ZN.ua

Холод у квартирі: як можна зігрітися вдома

Фахівці МОЗ дали низку порад.

Через повномасштабну військову агресію Росії та ракетні удари в Україні пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури. Багато українців залишилися без світла та тепла у своїх оселях. У Міністерстві охорони здоров'я дали низку рекомендацій, як можна зігрітися, якщо у квартирі холодно.

Теплий багатошаровий одяг

Необхідно одягти одразу кілька теплих речей. Наприклад, термобілизну, штани з натуральних тканин, в'язані речі, теплі шкарпетки тощо. Додатково можна вкритися пледом чи ковдрою.

Ізолювати приміщення

Необхідно «затримати» тепло у приміщенні. Найпростіше, що можна зробити самому – перевірити чи не тягне холодом з дверей та вікон. Необхідно ущільнити вікна та двері.

Якщо опалення не виключене, слід прибрати від батарей меблі та штори, щоб не перешкоджати розповсюдженню тепла.

Читайте також: Без паніки: як діяти, якщо ви застрягли в ліфті через вимкнення електроенергії

Відмовитися від алкогольних напоїв

Алкоголь не зігріває взагалі, а дає лише уявне відчуття тепла. Під час вживання алкоголю розширюються судини, і кров приливає до поверхні тіла, водночас внутрішні органи тепло втрачають. Саме тому вживати алкоголь для зігрівання тіла не можна.

Пити гарячі напої та споживати гарячу їжу

Гарячий чай, кава, супи допоможуть зігрітися. В умовах віялових вимкнень електроенергії слід подбати про якісний термос.

Приготувати гарячий напій можна заздалегідь, поки є світло, або набрати окріп в місцях, де є генератор (у «Пунктах незламності», на заправці, у знайомих тощо).

Використовувати грілку

Щоби зігріти постіль і зігрітися самому, можна налити гарячу воду в грілку або звичайну пластикову пляшку, замотати в рушник і покласти в ліжко.

Під ковдрою грілка може зігрівати до ранку. Проте будьте обережні: надійно закрийте кришку та не притуляйтеся відкритими частинами тіла до грілки, щоб не обпектися.

Читайте також: Як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення - поради Держспецзв'язку

Робити фізичні вправи

Необхідно рухатися, щоб швидше зігрітися. Так проста розминка на 15-20 хвилин допоможе побороти холод.

Використовувати природне тепло

Якщо сонячна погода, то слід відкрити штори – це додасть оселі пару градусів тепла. Вночі варто закривати штори, щоби запобігти додатковому охолодженню приміщення. Пам’ятайте, штори не мають закривати батареї.

У МОЗ підкреслили, що необхідно дотримуватися правил пожежної безпеки та не використовуйте для зігрівання приміщення прилади, не призначені для цього.

«Зокрема, в жодному разі не використовуйте духову піч і газову кухонну плиту для обігріву будинку або квартири. Це може призвести до отруєння чадним газом», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 23 листопада Росія вкотре обстріляла Київ та низку інших регіонів України.

У Києві під час повітряної тривоги зафіксовано влучання в інфраструктурні об‘єкти столиці. Ще одна російська ракета влучила в житловий будинок у Київській області.

У результаті обстрілів у всіх регіонах України були застосовані екстрені відключення електроенергії.