UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хоча б затримка контрнаступу ЗСУ, а не зупинка: ISW про ще одну причину відступу росіян на Херсонщині

Український контрнаступ вдався, вважають експерти.

Росіяни були змушені визнати, що залишають правобережний плацдарм на Херсонщині, щоб зберегти свої війська, і тепер для них головне завдання вціліти при переправі через Дніпро. А український контрнаступ вдався, адже він мав на меті планомірно витісняти окупантів без надмірно обтяжливих наступальних операцій. Таку думку висловив Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 9 листопада.

Аналітики ISW вважають, що російське командування має на меті зберегти бойову потужність своїх підрозділів і тепер інтрига, чи зможуть росіяни вдало провести відхід під тиском України. 

«Битва за Херсон ще не закінчилася, але російські війська вступили в нову фазу – пріоритетом є відведення своїх сил через річку в належному порядку та затримка українських сил, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ, – йдеться у звіті ISW. – Український контрнаступ на херсонському напрямку з серпня – скоординована кампанія блокування, щоб змусити російські сили відійти через Дніпро без необхідності великих українських наземних наступальних дій – ймовірно, вдався»

Читайте також: Військова інтрига Херсону, зміцнення оборони в Бахмуті та перелом у війні: Агіл Рустамзаде проаналізував ситуацію на фронті

Експерти ISW позитивно оцінили тактику української армії з завдання планомірних ударів по районах концентрації російських військ, військової техніки та логістичних вузлах. Також експерти відзначили постійні удари українських військ по мостах через Дніпро та по складах боєприпасів і те, що «українські сили поєднали ці удари з розважливими й успішними наземними атаками на ключові місця, такі як Давидів Брід». 

«Ця кампанія принесла результати. Суровікін прямо визнав, що російські війська не можуть забезпечити своє угруповання в Херсоні та прилеглих районах через українські удари по критично важливих російських лініях постачання на західний берег. Російські джерела зазначили, що відхід є природним наслідком цілеспрямованих і систематичних українських ударів, які коштували російському угрупованню на західному березі головних артерій постачання, що поступово виснажило їх загальну силу та можливості», – вважають в ISW.

Читайте також: У Пентагоні пообіцяли допомогти Україні звільнити деякі території до зими

Нагадаємо, президент США Джозеф Байден відреагував на заяву Сєргєя Шойгу про відведення підрозділів російської армії правобережжя Дніпра на Херсонщині. На його думку, така заява є очікуваною і є підтвердженням того, що армія РФ має великі проблеми.