UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківських поліцейських судитимуть за фабрикацію справи про незаконну вирубку лісу

За даними слідства, правоохоронці намагалися притягнути до кримінальної відповідальності завідомо невинну людину.

Троє харківських поліцейських постануть перед судом за фабрикацію кримінальної справи і притягнення до відповідальності завідомо невинну людину. Обвинувальний акт уже скеровано до суду, повідомили в обласній прокуратурі в понеділок, 22 лютого.

Начальнику сектору, одному з керівників відділення і слідчому інкримінують притягнення завідомо невинного людини до кримінальної відповідальності, штучне створення доказів злочину (ч. 2 ст. 372 Кримінального кодека).

За даними слідства, в березні-квітні 2020 року підозрювані співробітники поліції сфальсифікували докази незаконної вирубки лісу, а також причетності до цього злочину місцевого мешканця. Слідство вважає, що поліцейські таким чином намагалися штучно завищити показники розкриття злочинів.

Підозрювані доставили на місце порубки дев'яти сосен 51-річного місцевогомешканця, вручили йому бензопилу, мастило і бензин. За гроші вони змусили чоловіка взяти на себе провину за те, чого він не робив.

Якщо провину підозрюваних доведуть в суді, їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Досудове розслідування проводили слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань із центром у Полтаві за оперативної підтримки Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіціі і під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Читайте також: Пропонував закрити справу за 6 тисяч доларів: Харківського поліцейського судитимуть за хабарництво

У квітні минулого року ДБР оголосило підозру у спробі приховати вбивство начальнику відділу кримінальної поліції Холодногірської району Харкова та його підлеглому - старшому оперуповноваженому. На час слідства обох відсторонили від посад.

Слідство встановило, що поліцейські намагалися приховати вбивство дівчини, вчинене 29 червня 2019 року. Правоохоронці дізналися про злочин практично відразу після його вчинення. Однак не склали рапорти і не внесли інформацію до Єдиного реєстр досудових розслідувань. Через це тіло жертви знайшли лише на 10-й день після вбивства.

Крім того, один з оперативників зустрічався з батьком підозрюваного і розповів йому про причетність його сина до вбивства.

За даними слідства, поліцейські діяли "з метою наживи", і підозрюваний обіцяв їм хабар.

Якщо вину підозрюваних буде доведено в суді, їм загрожує не більше трьох років позбавлення волі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на термін до трьох місяців, або до трьох років позбавлення або обмеження волі.