UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківські лікарні заповнені на 100% і більше

Місто і область необхідно терміново переводити до "червоної" зони. 

Заповненість харківських лікарень становить майже 100%, часом навіть більше. Ситуація  змінюється, залежно від доби. Про це ZN.UA повідомив завідувач кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор Володимир Корсунов, який працює у Харківській обласній інфекційній лікарні і консультує реанімації в дитячій та дорослій лікарнях.

"Лікарні заповнені майже на 100%, часом на 100% або більше. Наприклад, 23 березня на 300 ліжках в дорослій лікарні було 297 пацієнтів, а 22 березня — 309", - сказав Корсунов. 

За його словами, зараз у міських лікарнях вивішують оголошення — запрошують на роботу медичний персонал, намагаються зібрати нові бригади. У Харківській обласній інфекційній лікарні  також повертають до роботи лікарів, які працювали за контрактом і яких місяць тому, через малу кількість пацієнтів, попросили піти.

"Забезпечення пацієнтів достатньою кількістю медичного персоналу відсутнє. Це — щодо моєї професії, інтенсивної терапії. На сьогоднішній день 10% пацієнтів (30 осіб) з тих, хто  знаходиться в обласній лікарні, перебувають на інвазивній або неінвазивній вентиляції легенів. А відділення інтенсивної терапії розраховано на 12 ліжок. Це означає, що більша частина реанімаційних пацієнтів (18 осіб) розташована поза відділеннями реанімації і, відповідно, не може отримувати того рівня надання медичної допомоги, котрий отримують пацієнти, яким “пощастило” знаходитись у відділеннях реанімації. Хоча за тяжкістю перебігу хвороби це такі самі пацієнти, з такою ж дихальною недостатністю і рештою всіх проблем, пов’язаних з ковідом”, - пояснив лікар. 

Він зазначив, що всі ліки за протоколом в лікарні є. Нема тільки ремдесивіру, який йде через державні закупівлі.

На питання про те, наскільки лікарня забезпечена киснем, Корсунов відповів:

“Кисневими концентраторами обладнані майже всі ліжка. Стаціонарні кисневі траси частково є у трьох відділеннях з шести. Ще у трьох відділеннях кисневої магістралі нема взагалі. Тільки концентратори. Є на 15-20 літрів. Але переважна більшість з них — п’яти- або десятилітрові, які не можуть забезпечити потребу в повній мірі. Якщо людина потребує більшого, ніж 10 літрів, потоку кисню, то з цими місцями є величезні проблеми.

Як в лікарнях рахують вільні місця, забезпечені киснем, я взагалі не розумію. На мою думку, це - маніпуляції”.

Професор Корсунов вважає, що “по-перше, необхідно терміново переводити місто і область до червоної зони. Тому що на відміну від попередніх хвиль, є дуже велика кількість дітей, молодих дорослих, які тяжко хворіють. А якщо хворіє багато дітей, це сприяє дуже швидкому розповсюдженню епідемічного процесу. Навіть міністр вже визнав, що у всіх частинах України є "британський" штам коронавірусу, який на 70% більш заразний. Насправді медична система уже не витримує. Всі провідні лікарні перевантажені. В деяких на 50 пацієнтів більше, ніж попередньо була максимальна кількість ліжок.

По-друге, необхідна масова вакцинація вразливих верств населення. На жаль, навколо вакцини, яка є зараз в Україні, дуже багато скандалів. Попри те, що це "британський" штам і дійсно молодь хворіє більше, найвищий показник смертності - у пацієнтів літнього віку. Тому в першу чергу необхідно щепити саме цих людей. Не хлопців чи дівчат, яким по 20 років. Вони все одно хворітимуть менше, ніж пацієнти 60+ з тяжкою супутньою патоологією. Саме останні складають найбільше навантаження і найбільшу смертність по лікарнях. І тих 500 тисяч доз вакцин, які завезли, абсолютно недостатньо, якщо порахувати, яка кількість населення у нас похилого та старечого віку.

На жаль, зараз вакцинують більше тих, хто не відноситься до жодної групи ризику або навіть нещодавно перехворів і має достатній рівень антитіл”.

За 23 березня в Харкові вакциновано 520 осіб. З початку кампанії вакцинації — 4 219.

Професор Корсунов також вважає, що дистанційне навчання потрібно вводити не тільки у вишах та середніх школах, але й у початкових. За його словами, “дитяча лікарня в Харкові, вперше за весь час пандемії, завантажена майже на 100%. Діти — будь-якого віку: з перших місяців життя до підлітків, які найбільш тяжко переносять коронавірус. Але важкі випадки є й серед малолітніх дітей. На цей час в реанімації дитячої лікарні — три дитини дошкільного віку з підтвердженим ковідом. Тому дітей необхідно залишити вдома. Насправді дотримуватись карантинних вимог в шкільних класах і коридорах неможливо. Діти ніколи не будуть все це виконувати. І там відбувається каталізатор пандемії. Через тісні контакти вони інфікують одне одного і вчителів, а потім ідуть додому, де є дорослі, і що гірше — бабусі с дідусями. Сімейні контакти дають дуже високий рівень інфікування, на відміну від тимчасових десь в супермаркеті або торгівельному центрі”.

Читайте також: У Харкові ситуація з госпіталізацією хворих Covid-19 вийшла з-під контролю

Згідно з офіційною статистикою, завантаженість ліжок з підведеним киснем на 23 березня в Харківській області складає 37,3%. За даними ІАС “СОТА”, за двотижневий період показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 в області станом на 23 березня склав 35%, що перевищує граничне значення у 3,5 рази. Харків наразі — у "помаранчевій" зоні.

Загалом рівень госпіталізації в Україні, згідно з дослідженнями аналітиків, один з найвищих в Європі. При цьому попри заклики експертів посилити карантин, у Міністерстві охорони здоров'я обіцяють локдаун в Українітільки тоді, коли “існуватиме загроза системі охорони здоров'я”.

Нагадаємо, в червоній зоні опинилися вісім регіонів: Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Сумська, Львівська та Чернівецька області.

 

Посилений карантин діє у Львові та Миколаєві. Також з 25 березня карантин посилять у Дніпрі