UA / RU
Підтримати ZN.ua

Каволі не міг додзвонитися до Залужного під час критичної фази контрнаступу. Він хотів переконати Україну змінити тактику — WP

Втім, головнокомандувач ЗСУ весь цей час спілкувався лише зі своїм прямим колегою Міллі. 

Офіційні особи США вважали розподіл українських сил під час літнього контрнаступу за формулою 50 на 50 неправильним поєднанням і хотіли, щоб більше військ було перекинуто на південь. Про це сказано в матеріалі The Washington Post. Ба більше, Штати розуміли, що росіяни спробують знищити машини ЗСУ для розмінування, попереджавши, що існують методи їх маскування, включно з використанням диму.

Але оцінити підхід Києва та закликати до змін було делікатним завданням, пише ЗМІ. Одним з офіцерів, який зробив це, був генерал Крістофер Каволі. Обіймаючи посаду голови Європейського командування США, саме він керував більшою частиною зусиль Пентагону з підготовки та оснащення української армії. Що стосується тепер вже колишнього голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі, то він навпаки часто мав більш оптимістичний, мотиваційний тон.

Однак Каволі не зміг сконтактуватися з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним протягом усієї критичної фази контрнаступу, пише WP, посилаючись на джерела зі США, ознайомлені з ситуацією. Сам офіцер коментувати це питання відмовився. 

Тим часом співрозмовники ЗМІ зі сторони України стверджують, що Залужний протягом всієї кампанії спілкувався лише з Міллі. Та до серпня навіть він почав висловлювати певне розчарування.  

"Що ти робиш?", — переповідає високопоставлений чиновник адміністрації Байдена розмову Міллі та Залужного. 

На серпневій відеоконференції, після якої невдовзі відбулася особиста зустріч біля польсько-українського кордону, американські військові чиновники наполягали на своїй позиції. Вони стверджували, що розуміють логіку захоплення російських сил у різних точках фронту, наголошуючи, що глибокого просування не буде, якщо українці не зосередять більше сил в одній точці, щоб рухатися швидко та рішуче. У відповідь Залужний чітко окреслив виклики: відсутність повітряного прикриття, більше мін, ніж очікувалося, та чудово окопані російські сили, які до того ж ефективно переміщували свої резерви, щоб закрити прогалини.

"Я б не характеризував цю зустріч як зустріч "приходу до Ісуса" і якусь масову драму — йдіть наліво, йдіть направо, — сказав Міллі. - Я б сказав, що це звичайний хід бізнесу, коли професійні лідери … регулярно зустрічаються, щоб оцінити ситуацію та коригувати те, що відбувається на місцях". 

Читайте також: ЗМІ розповіли про настанову Міллі українським військовим: Жоден росіянин не повинен засинати без думки, що йому можуть перерізати горло

Як нам сконцентруватися, аби вистояти, а також які є можливі сценарії розвитку подій? Про це — у статті Євгена Шибалова "Епоха нормальних пацанів".