UA / RU
Підтримати ZN.ua

Католики і протестанти святкують Різдво Христове

Згідно з Біблією, цього дня у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом із Йосипом втекла з Назарету, де Ірод наказав убити всіх немовлят.

Католики і протестанти відзначають одне з головних релігійних свят - Різдво Христове. У цей день прийнято згадувати біблійну історію про появу у Йосипа та Марії немовляти, яке прийшло у цей світ для спокутування гріхів людства.

Згідно з Біблією, цього дня у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом із Йосипом втекла з Назарета, де Ірод наказав убити всіх немовлят. Цар злякався, що Син Божий зможе зайняти його трон.

У Віфлеємі Марія та Йосип не змогли знайти житла, і зайшли в один із хлівів. Там, у яслах, і з'явився на світ Ісус.

Першими, хто привітав Новонародженого, були пастухи. Звістку про народження Божого сина їм принесли янголи. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі сходу. Про появу Месії вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує сорокаденний піст, останній вечір якого римо-католики називають Віділією. Тоді готують 12 пісних страв, а у помешканнях розсипають сіно. Після вечері люди йдуть на нічну службу до храму, а повертаючись, співають колядки.

До святкування Різдва за Григоріанським календарем приєднуються також лютерани, баптисти, методисти, п'ятидесятники та багато православних автокефальних церков, за винятком Російської, Сербської, Єрусалимської і Грузинської православних церков, які відзначать свято 7 січня за Юліанським календарем. Такий поділ пов'язано з введенням в 1582 році Папою Римським Григорієм нової системи літочислення. Православні церкви не прийняли новий календар, засудивши його як такий, що порушує весь богослужбовий цикл. !zn