UA / RU
Підтримати ZN.ua

Картка киянина: хто та як може її отримати

Вона дає право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Окремі категорії громадян мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Ті, хто проживає у столиці та має право на цю пільгу, можуть реалізувати його за допомогою «Картки киянина».

Читайте також: Соціальні гарантії: на які пільги мають право діти ВПО

Видання «Главком» розповіло, хто може її отримати та що для цього потрібно.

«Картка киянина» – це носій, що містить персональні дані особи, а також поєднує у собі низку міських сервісів та банківських послуг. Тож, власники картки можуть отримувати пільги, соціальні виплати, а також різноманітні компенсації, знижки та інші бонуси.

Цю програму створили для пільговиків, однак оформити її можуть усі, хто зареєстровані, офіційно працюють чи навчаються у Києві.

Що дає «Картка киянина»

Найголовніша перевага – це безплатний проїзд для пільговиків. Вони мають право безкоштовно користуватися усіма видами комунального громадського транспорту столиці. При кожній поїздці карту потрібно валідувати у салоні наземного транспорту, на турнікеті у метро та на швидкісному трамваї.

Інші категорії тримачів можуть використовувати Картку киянина як аналог транспортної карти – її можна поповнювати до 50 поїздок за раз та оплачувати нею проїзд у громадському транспорті. Також там діє система знижок на проїзд – чим більша кількість придбаних за один раз поїздок, тим нижчою буде вартість кожної поїздки.

На карту нараховують соціальні виплати. Нею можна оплачувати комунальні послуги без додаткових комісій та використовувати її як засіб ідентифікації у Bank ID.

Картка іменна. Не можна передавати її іншому для тимчасового користування. Якщо спіймають на такому, картку можуть вилучити та анулювати.

Хто може отримати «Картку киянина»

Картку киянина видають тим, хто:

Як оформити «Картку киянина»

Отримати «Картку киянина» можна в «Ощадбанку». Для подання заяви на її оформлення потрібно звернутися до одного з відділень або надіслати заявку онлайн на сайті установи. До заяви потрібно додати такі документи:

Жителі столиці, які не мають можливості отримати картку особисто у відділенні «Ощадбанку», можуть попросити оформити її на своє ім‘я свого опікуна, піклувальника чи довірену особу.

Скільки коштує «Картка киянина»

Для пільговиків карта безплатна. Пересічний киянин, який не має пільг, користується нею за 10 гривень на місяць. Покласти гроші на карту можна в терміналі, касі банку або перекинути з іншої банківської карти.

Учасникам бойових дій (УБД) держава надає пільги. Зокрема, вони можуть отримати пільги на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП). Щоб скористатися цією пільгою, необхідно подати відповідну заяву. Нагадаємо, як це зробити.