UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карти з "російським" Кримом: в МЗС розповіли про боротьбу з подібним явищем

У відомстві зазначили, що вже досягли певних позитивних результатів.

Міністерство закордонних справ України під час консультацій з Євросоюзом планує підняти питання некоректного відображення територіальної приналежності Кримського півострова компаніями європейський держав. Також МЗС хоче обговорити правові наслідки стосовно тих, хто тимчасово окупований український Крим зображує на картах "російським" або зображує Україну без півострова. Про це йдеться у відповіді першої заступниці глави дипломатичного відомства Еміне Джапарової на запит "Крим.Реалії".

"23 листопада під час консультацій з європейськими партнерами Спеціальний представник МЗС України з питань санкцій політики піднімав це питання. Плануємо обговорити цей та інші випадки порушення країнами ЄС політики невизнання під час чергових консультацій з ЄС щодо правових наслідків тимчасової окупації Криму Росією, які відбудуться в середині грудня", - повідомила Джапарова.

За словами заступниці голови МЗС, міністерство працює над тим, щоб відстежити коректність позначення української території в її міжнародно визнаних кордонах на картах в ЗМІ, на сайтах комерційних структур, в друкованій освітній, рекламній туристичній продукції, в картографічних і навігаційних системах.

"Крім того, роботи ведуться безпосередньо з офіційними органами країн, компанії яких порушують політику невизнання, позначаючи тимчасово окупований Крим як територію Росії, ми також ставимо це питання в контактах з інститутами ЄС", - зазначила Еміне Джапарова.

Заступник голови дипвідомства розповіла про те, що в багатьох випадках МЗС зміг досягти позитивних результатів. Вона пояснила, що компанії виправляли некоректні карти, а деякі зупиняли продаж відповідної продукції.

Читайте також: Палата представників Конгресу США схвалила проект закону про заборону визнавати Крим російським

Раніше повідомлялося про те, що американські видання USA Today і The New York Times публікували карту України без Криму. А британський журнал The Economist опублікував ролик з картою України без Криму.

Якщо говорити про недавні такі інциденти, то карту з "російським Кримом" опублікувала фінська телерадіомовна корпорація Yle. Однак, після звернення українського посольства, карту виправили.

У лютому 2014 року на території Кримського півострова з'явилися "зелені чоловічки". Це були військові без розпізнавальних знаків, які захопили адмінбудівлі на території півострова. РФ заперечувала звинувачення України в тому, що це кадрові російські військові. Однак, в березні того ж року Росія окупувала Крим після проведення фіктивного "референдуму". Після цього президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації щодо окупації українського півострова.