UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карантин в Україні: як змінилися основні правила

Невакциновані громадяни можуть безперешкодно відвідувати лише деякі організації.

В Україні триває адаптивний карантин, який уряд продовжив до 31 березня. Він передбачає дію чотирьох зон епідемічної небезпеки («червоної», «помаранчевої», «жовтої», «зеленої») та посилення правил для нещеплених осіб, повідомляє офіційний інформаційний портал Міністерства охорони здоров'я України.

Карантинні обмеження у «жовтій» зоні

Якщо область перебуває у «жовтій» зоні, то там забороняється:

Також діятимуть наступні правила для роботи освітніх закладів у «жовтій» зоні карантину:

У «жовтій» зоні епіднебезпеки карантинні обмеження не діятимуть, якщо всі учасники (відвідувачі) та усі організатори масових заходів, працівники кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів будуть мати хоча б одну дозу COVID-вакцини. Зокрема, їм слід мати при собі один із документів:

Читайте також: У Раді хочуть, аби Кабмін погоджував з РНБО введення карантину на території у понад шести областей

Карантинні обмеження у «червоній» зоні

Під час дії цього рівня епіднебезпеки заборонено працювати:

Також у «червоній» зоні не можна проводити масові заходи, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів.

Слід зазначити, що дані обмеження не будуть діяти, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю вакциновані та матимуть зелений COVID-сертифікат, або негативний результат ПЛР-тесту чи швидкого тесту на антиген  (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як вплине бустерна доза на термін дії COVID-сертифікату

Карантинні обмеження у «зеленій» зоні

Поки в Україні діятимуть карантинні обмеження, то в областях, які знаходяться у «зеленій» зоні епідемічної небезпеки, запроваджується обов’язкове носіння масок у громадському транспорті та громадських приміщеннях.

Куди можна піти без сертифіката вакцинації в Україні

У «червоній» та «жовтій» зоні дозволяється відвідувати без COVID-сертифіката:

При цьому обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил, серед яких масковий режим та соціальна дистанція.

Місцева влада регіону, який опинився у «червоній» та «помаранчевій» зоні може ухвалити додаткові заходи із посилиння протиепідемічних правил.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я спростили доступ підлітків до вакцинації проти коронавірусної хвороби. Батьки дітей віком від 12 до 17 років зможуть записати їх на імунізацію від COVID-19 до будь-якого пункту вакцинації.