UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кадирівці на окупованих територіях судитимуть і викорінюватимуть «український сатанізм» – ISW

Кадиров, схоже, збирається заселяти чеченцями окуповані території України.

Вказівка нового командувача російської окупаційної армії в Україні Валерія Герасимова про обов’язкове гоління у російській армії обурила лідера Чечні Рамзана Кадирова. Він заступився за бороди своїх бойовиків і заодно підкреслив їхню вагому роль у взятті низки українських міст. Також його висловлювання вказують на те, що він хоче відвести своїм бойовикам в Україні особливу роль і заселяти чеченцями окуповані території України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у звіті.

«Кадиров [...] зазначив, що більшість чеченських бійців носять бороди відповідно до [blink title="Сунни" headinfo="Сунна"]священний переказ Ісламу, викладений у формі розповідей про вчинки й висловлювання пророка Мухаммада, приклади з його життя, його слова й оцінки з різних питань віри й життя.[/blink], і додатково заявив, що його чеченські бійці відповідальні за великі успіхи в Маріуполі, Сєвєродонецьку та Лисичанську. Кадиров поставив під сумнів обґрунтування цих вказівок Міністерством оборони Росії і сказав, що вони деморалізують бійців, які “ведуть священну війну”. Кадиров додатково розширив проповідь чеченського богослова Магомеда Хітанаєва 20 січня, у якій стверджувалося: що “спеціальна військова операція” в Україні спрямована на викорінення українського “сатанізму”», – йдеться у звіті ISW.

Читайте також: Російське керівництво намагається знайти релігійний підтекст для війни в Україні – ISW

Таким чином Кадиров переконує, що участь його бойовиків в Україні зумовлена релігійним підґрунтям. 

Він також опублікував кадри, на яких група чеченських богословів завершує навчання в російському Університеті спецназу в Грозному, і зазначив, що понад 300 [blink title="кадіїв" headinfo="кадій"]релігійний суддя в мусульманський громаді[/blink] і [blink title="імамів" headinfo="імам"]голова мусульманської громади, духовний керівник, людина, яка керує молитвою в мечеті[/blink] планують пройти подібні заходи навчання та розгортання в Україні. 

«Той факт, що чеченські кадії нібито будуть включені до чеченських підрозділів, які дислокуються в Україні, заслуговує на увагу — кадії, як правило, виконують судову роль у кримінальних і цивільних справах, і їхня присутність в Україні може свідчити про те, що Кадиров має намір чеченські сили виконувати основні функції управління в окуповані території. Раніше ISW повідомляв про спроби Кадирова позиціонувати себе та свою чеченську владу як паралельну структуру, що доповнює звичайні російські збройні сили, – зазначають аналітики ISW. – Кадиров може сподіватися використати кадіїв та імамів в Україні для створення соціальних умов для довгострокового переселення мусульманського населення з Кавказу на окуповані території України, хоча немає незалежних доказів будь-яких таких планів»

Читайте також: «Загалом Україна – це наша територія»: Кадиров заявив, що Росія «ніде не зупиниться»

Нагадаємо, раніше ISW повідомляв про спроби Кадирова імпортувати чеченських елементів в Україну для виконання адміністративних і правоохоронних функцій на окупованих територіях для аналогічних цілей.