UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив Стратегію реформування лісового господарства до 2022 року

П'ятирічна стратегія передбачає збільшення заготівель деревини.

Кабінет міністрів України затвердив стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року.

Згідно з документом, загальна площа лісових ділянок, які належать лісового фонду України становить 10,4 млн га. Запас деревини в лісах оцінюється в 2,1 млрд куб. м. Щорічний обсяг заготівлі ліквідної деревини від усіх видів рубок за Держлісагентства складає близько 16 млн куб. м.

В документі наголошується, що потенційні запаси і можливості українських лісів великі і, на думку фахівців і міжнародних экспертів, повністю не використовуються. Враховуючи збільшення площі стиглих і перестиглих насаджень в лісах України, в найближчі роки об'єктивним вважається збільшення норми заготівлі деревини.

"В Україні протягом року вирубується тільки 0,9% запасу, тоді як у Швейцарії щорічний обсяг рубок становить 1,9%, Чехії – 2,4%, Фінляндії – 2,8%, Великобританії і Бельгії – 3% і 3,1% відповідно", - йдеться в стратегії.

Як писало DT.UA, протягом останніх чотирьох десятиліть відносно стабільного ведення лісового господарства на 2,3 млн. га збільшилася загальна площа вкритих лісовою рослинністю земель, в 2,4 рази зріс загальний запас деревини, в основному за рахунок цінних порід. Охронний фонд в лісах складає близько 60% його загальної площі в Україні.