UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін ухвалив порядок ведення Єдиного реєстру депортованих осіб

Реєстр допоможе у пошуку депортованих українців.

Під час війни РФ незаконно депортувала з тимчасово окупованих територій багатьох українців, в тому числі і дітей. Уряд ухвалив постанову «Деякі питання захисту осіб, в тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України». Про це пише пресслужба Мінреінтеграції.

У відомстві зазначили, що постановою затверджено Порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиного реєстру депортованих осіб.

Читайте також: До України вдалося повернути ще 31 депортовану дитину – Микола Кулеба

Так, міністерствам, центральним і місцевим органам влади, головам обласних військових адміністрацій доручено щомісяця подавати до Національного інформаційного бюро (НІБ) інформацію про депортованих осіб. Цей орган відповідатиме за збір і внесення таких даних до реєстру.

Відповідно до Постанови НІБ також:

МЗС має забезпечити взаємодію в цих питаннях із міжнародними організаціями. У Мінреінтеграції наголосили, що органи місцевої влади зобов’язані проводити роз’яснювальну роботу серед населення про важливість передачі будь-якої відомої інформації про зниклих дорослих і дітей. Це дозволить зібрати якомога більше даних, а відтак – полегшить їх пошуки та повернення.

Раніше ми писали, що Центр національного спротиву при Командуванні Сил спеціальних операцій Збройних сил України створив мапу таборів, у які російські окупанти розселяють дітей, незаконно вивезених з тимчасово захоплених територій нашої держави.