UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін схвалив проект президентського указу щодо стратегії із захисту населення у збройних конфліктах

Таке рішення уряд ухвалив під час сьогоднішнього засідання.

Кабінет міністрів схвалив проект указу президента "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про Національну стратегію із захисту цивільного населення у збройних конфліктах на період до 2030 року", повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан. Відповідне рішення уряд ухвалив під час засідання 28 жовтня.

“Видання акта дозволить конкретизувати напрями державної політики щодо посилення безпеки та захисту цивільного населення, забезпечить ефективну реалізацію норм міжнародного гуманітарного права органами державної влади, силами безпеки і оборони, у тому числі при плануванні та проведенні операцій під час збройних конфліктів”, - написав Мокан у Telegram.

За його словами, указ також має запровадити комплексні, скоординовані та узгоджені заходи щодо захисту цивільного населення з урахуванням відповідних положень внутрішнього законодавства.

Мокан зазначив, що відповідний указу відповідає "Політиці НАТО із захисту цивільного населення", прийнятої на Варшавському саміті НАТО 2016-го року. Документ ухвалили із техніко-юридичними правками.

Читайте також: Кабмін узгодив виплати родичам загиблих у авіакатастрофі Ан-26, а комітет ВР з нацбезпеки проведе спецзасідання

Як повідомлялося, взимку секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов представив РНБО проект Стратегії національної безпеки України. За словами Данілова, проект стратегії розробили відповідно до статті 26 Закону "Про національну безпеку України", а в основу документа покладено виборчу програму Зеленського. У розробці проекту Стратегії брали участь Національний інститут стратегічних досліджень, державні органи, інститути громадянського суспільства та іноземні експерти.

Через місяць після представлення документ передали на підпис президенту Володимиру Зеленському.