UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін пропонує 17-річним ставати на облік через «Резерв+»

В парламенті зареєстрували законопроєкт, який дозволяє майбутнім призовникам не приходити до ТЦК.  

Кабінет міністрів України пропонує змінити правила взяття на військовий облік громадян України чоловічої статі, які досягнуть 17 років – згідно з внесеним до парламенту законопроєктом про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки №12076 у хлопців буде два способи стати на військовий облік.

Так, згідно із запропонованими змінами до статті 14 вищезгаданого закону, громадяни чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років мають подати свої дані до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів у період з 1 січня до 31 липня.

Для цього вони можуть:

  1. пройти електронну ідентифікацію та уточнення своїх персональних даних засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, тобто через додаток «Резерв+»;
  2. особисто прийти до районного  чи міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки з пакетом необхідних документів.

Згідно із законом, поважними причинами не уточнення своїх персональних даних через «Резерв+» чи неявка до ТЦК вважаються:

Читайте також: Перевірка військово-облікових документів: хто має на це право за законом

«Громадяни, які не стали на військовий облік призовників до 31 липня року взяття на облік, беруться на військовий облік призовників тільки після особистого прибуття до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з одночасним притягненням до відповідальності згідно із законом, при умові досягнення ними 18 річного віку», - йдеться у цій же статті.

Також в статті 14 значиться, що взяття громадян України на військовий облік призовників проводиться для «визначення наявних людських ресурсів, встановлення освітнього рівня, вивчення особистих якостей».

Нагадаємо, як оформити відстрочку студентам після прийняття нового закону про мобілізацію.