UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін підвищив граничні суми витрат держструктур на автомобілі

Для міністрів зможуть легально купувати автомобілі вартістю 45 тис. доларів. Для чиновників рангом нижче – за 20-35 тисяч.

Кабінет міністрів України підвищив граничні суми витрат державних установ і держорганів на автомобілі, меблі, комп'ютери та інше обладнання.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на документ, граничні витрати на придбання легкових автомобілів для членів Кабміну, глави адміністрації президента підвищуються з 0,5 млн грн до 1,2 млн грн. Таку саму граничну суму постанова встановлює для придбання автомобілів для секретаря РНБО, голів Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Центральної виборчої комісії, Рахункової палати, а також Конституційного суду, генерального прокурора, директора НАБУ та голів ряду інших органів.

Граничні суми на покупку автомобілів для обслуговування посадових осіб адміністрації президента, апарату Верховної Ради та секретаріату Кабміну підвищується з 0,25 млн грн до 0,9 млн грн.

Граничні суми покупки автомобілів для керівників інших органів, бюджетних установ і організацій, суддів - до 0,6 млн грн.

Також постанова підвищує граничні витрати на теле - та радіоапаратуру, відеотехніку для службових кабінетів з 5 тис. грн до 25 тис. грн.

Разом з тим, в експертному висновку до проекту постанови вказується, що реалізація таких положень може вплинути на зростання витрат на утримання органів держвлади, що не відповідає рекомендаціям МВФ.

"Згідно з оцінкою МВФ сучасного стану і перспектив економічного розвитку України, істотні ризики полягають у надто стрімкому збільшенні поточних витрат, темпи якого перевищують номінальне зростання економіки, тому Україні рекомендовано забезпечити контроль поточних витрат", - наголошується в документі.

Постанова Кабміну "Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання, мобільних телефонів, комп'ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету" була прийнята у 2001 році, і до неї регулярно вносяться зміни. Так, у 2017 році уряд збільшила суму для комп'ютерів з 13,0 до 20,5 тис. грн.