UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін оприлюднив постанову про новий адаптивний карантин

Вся Україна знаходиться в "жовтій" зоні.

Кабінет міністрів опублікував постанову №104, згідно з яким в Україні з 24 лютого вводиться адаптивний карантин.

Про це повідомляється на урядовому порталі.

За ознаками вся Україна буде перебувати в "жовтій" зоні. У ній забороняється перебувати в громадських будівлях та транспорті без одягнутих масок; перебувати на вулиці без документів; самовільно залишати місце самоізоляції чи обсервації.

Масові заходи дозволені, якщо бере участь не більше 1 людини на 4 кв. метр площі будівлі або території або якщо наповненість залу - не більше 50% місць. Норма про 50% місць стосується також кінотеатрів, театрів, стадіонів. Спортивні зали повинні обмежити кількість відвідувачів в залі з розрахунку 1 людина на 10 кв. метрів приміщення або басейну.

Громадський та залізничний транспорт може приймати пасажирів тільки на сидячі місця.

Забороняється працювати дискотекам, нічним закладам. У ресторанах і кафе не можна проводити святкові заходи, банкети тощо.

Закладам громадського харчування заборонено працювати з 24:00 до 07:00 (крім роботи на винос або адресної доставки). В інший час вони можуть приймати клієнтів за умови, що ті заходять і пересуваються в масках, а між сусідніми столиками - не менше 2 метрів.

Школам і дитячим садкам можна працювати, але масові заходи обмежуються однією групою або класом.

Читайте також: Вчені отримують нові дані про безпеку вакцин проти COVID-19 — Nature

Зберігається заборона на планові госпіталізації за деякими винятками.

"Помаранчевий" рівень є попереджувальним рівнем, він свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні, що може призвести до посилення обмежувальних протиепідемічних заходів. У ньому зберігаються обмеження "жовтого" рівня, але місцеві органи можуть вводити додаткові обмеження, як це вже зробили в Івано-Франківській області.

"Жовтий" рівень стає "помаранчевим" при наявності в регіоні хоча б однієї з таких ознак:

"Червоний" рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів поспіль двох і більше таких ознак:

"Червоний" рівень може вводити Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з ініціативи Міністра охорони здоров'я протягом 48 годин з моменту настання відповідних підстав.

У "червоній" зоні будуть закривати все, що можна, крім продуктових магазинів, АЗС, аптек, ветеринарних установ, магазинів із засобами гігієни та побутової хімії, кормами, насінням.

"Зелений" рівень епідемічної небезпеки, що дозволяє переглянути підходи до протиепідемічних обмежень в бік пом'якшення, встановлюється одночасно на всій території України в разі досягнення таких ознак епідемічної небезпеки:

Напередодні Івано-Франківська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) вирішила ввести на території регіону карантину "червоного" рівня через стрімке поширення коронавірусу.

Рішення було прийнято на засіданні комісії за участю міністра охорони здоров'я Максима Степанова і головного санітарного лікаря Віктора Ляшко.

Протягом середи, 17 лютого, коронавірус в Україні виявили в 6 237 осіб. За весь час пандемії коронавірусів захворіло 1 287 141 осіб, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України в четвер, 18 лютого.

Разом з тим зафіксовано 163 летальних випадки 5 225 пацієнтів одужали. Всього за весь час пандемії в Україні 1 134 120 осіб одужали, летальних випадків - 24 852.

17 лютого Кабінет міністрів підтримав введення в Україні адаптивного карантину.

25 січня в Україні завершилася дія локдауну (режиму жорстких обмежень, введених для боротьби з епідемією коронавірусу). Однак м'які карантинні обмеження будуть діяти до 30 квітня.