UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін хоче розширити повноваження внутрішніх військ МВС, дозволивши вогнепальну зброю

Розроблений Міністерством внутрішніх справ законопроект передбачає значне розширення повноважень внутрішніх військ. Зокрема, бійці ВВ отримають право застосовувати вогнепальну зброю для ліквідації масових безладів і незаконних воєнізованих формувань. Також ВВ пропонують використовувати для забезпечення режиму надзвичайного та воєнного стану.

Кабінет міністрів України ініціює розширення повноважень внутрішніх військ (ВВ). Про це йдеться у копії законопроекту про розширення повноважень ВР. Документ надійшов до Кабміну ще у кінці жовтня 2013 року, але на порядку денному засідання уряду опинився тільки вчора.

Зокрема МВС пропонує суттєво розширити повноваження ВР. Зараз у компетенції внутрішніх військ перебуває охорона об'єктів державної важливості та дипломатичних представництв іноземних держав, супровід спеціальних вантажів, конвоювання заарештованих і засуджених, пошуки та затримання злочинців-утікачів, участь в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю, а також сприяння у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

До існуючих повноважень пропонуєють додати можливість використовувати ВВ для забезпечення режиму надзвичайного і воєнного стану, охорони посадових осіб, придушення тюремних бунтів та участі у миротворчих операціях. Для ліквідації масових заворушень та припинення діяльності незаконних збройних і воєнізованих формувань внутрішнім військам дозволять використовувати фізичну силу, спецзасоби, спецтехніку і вогнепальну зброю, пише "Коммерсантъ-Україна".

Нагадаємо, з учорашнього дня набрало чинності положення про спецпідрозділ МВС "Беркут". Серед іншого воно також дозволяє бійцям "Беркута" застосовувати заходи фізичного впливу, прийоми рукопашного бою, спецзасоби і вогнепальну зброю.

У прес-службі ВВ новину про законопроект сприйняли з подивом. Начальник прес-служби Вікторія Кушнір заявила, що вперше чує про подібні ініціативи. При цьому пані Кушнір погодилася, що закон, який регламентує діяльність ВВ, потребує доопрацювання, проте відмовилася уточнити, яких саме змін у законодавстві чекають у внутрішніх військах.

Разом з тим експерти сумніваються, що законопроект буде прийнято. "Ми щойно зробили перші кроки з врегулювання ситуації в суспільстві. Будь-які законопроекти, направлені на розширення функцій МВС та внутрішніх військ, викличуть у суспільстві новий шквал протестів. Думаю, що ці ініціативи не буде прийнято у жодному вигляді", - заявив заступник голови комітету Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, генерал-полковник міліції Микола Джига (Партія регіонів).

З ним згоден експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець. "Законопроект має явно політичний і кон'юнктурний характер. Його метою є залякування протестувальників, спроби вплинути на вуличну активність, однак навряд чи його буде прийнято насправді",- зазначає пан Згурець. !zn