UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін дозволив використання технічного кисню – Степанов

Технічний кисень можна використовувати лише за умови відповідності його показників медичному.

Кабінет міністрів України ухвалив Постанову, яка передбачає застосування технічного кисню для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19, якщо він повністю відповідає показникам якості медичного кисню. Про це повідомила пресслужба відомства. 

Зазначається, що таке рішення продиктоване метою збереження життя громадян, оскільки киснева терапія є одним з обов’язкових заходів у лікуванні пацієнтів із ковідом.

«Сьогодні ми спостерігаємо збільшення госпіталізацій хворих на COVID-19, вже скоро в регіонах України можуть виникнути проблеми із забезпеченням ліжок киснем. Тому, не чекаючи колапсу, Уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно», – сказав глава МОЗу Максим Степанов.

Він наголосив, що основні показники кисню технічного мають відповідати специфікації та методиці контролю основним показникам кисню медичного.

Такі показники має підтверджувати відповідний сертифікат аналізу, виданий акредитованою лабораторією з контролю якості.

Технічний кисень відповідно до Постанови постачатимуть до лікувально-профілактичних закладів ліцензіати з гуртової торгівлі медичними газами.

«У такий спосіб ми забезпечимо належний контроль якості технічного кисню, який поставляють до закладів охорони здоров’я, а також зможемо залучити ті підприємства, які не мають ліцензій на виробництво медичного кисню, до логістичного ланцюга щодо забезпечення наших громадян кисневою терапією», – сказав міністр, зазначивши, що таким шляхом йшли європейські країни.

Читайте також: Україна може отримати коронавірусну допомогу від МВФ

Нагадаємо, 3 квітня МОЗ сертифікував кисень меткомбінату «Запоріжсталь» як медичний засіб для хворих на коронавірус. Перші дві тони рідкого медичного кисню доставили в лікарні міста.

6 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що що можливостей нарощувати кількість «кисневих» ліжок для хворих на коронавірус в України більше немає, їх межу в країні досягнуто.