UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський суд зняв з Януковича старі санкції

Причина - незабезпечення українськими судовими органами права підсудного на ефективний захист. 

Європейський суд загальної юрисдикції анулював санкції ЄС проти Віктора Януковича - президента-втікача. Про це з посиланням на пресслужбу суду повідомляє "Європейська правда"

Йдеться про скасування рішення Ради ЄС, прийнятого в 2019 році. Тоді було накладено санкції на Віктора Януковича та його сина Олександра. Такими чином йдеться про скасування обмежень, які вже втратили свою чинність. А полягали вони у заморожуванні активів. 

"Рада ЄС не змогла продемонструвати, що права на захист і право на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою, і які лежать в основі цього продовження", - пояснив суд своє рішення.

Там додали, що у тих випадках, коли до особи протягом довгого часу застосовуються обмежувальні заходи через тривале розслідування ГПУ, Рада Європи повинна перевірити, чи мала ця людина гарантоване їй право на судовий розгляд в зазначені терміни. Після цього Рада повинна вирішити питання щодо продовження обмежень. 

"За цих обставин Суд заявляє, що неможливо встановити, що до схвалення оскаржуваних актів Рада переконалася, що українські судові органи виконували право на захист і право на ефективний судовий захист цих осіб в контексті цієї кримінальної справи", - йдеться у повідомленні суду.

Читайте також: Фірма з орбіти Януковича володіє частиною елітного московського бізнес-центру - "Схеми"

Нагадаємо, 19 березня РНБО вирішила ввести санкції проти Віктора Януковича і низки чиновників часів його президентства. Всього в списку значиться понад 20 імен. За словами Данілова, 90% списку колишніх громадян України зараз є громадянами РФ.

Також РНБО доручила органам влади перевірити президентські акти Віктора Януковича на предмет загроз нацбезпеці.

За підсумками даного засідання президент Володимир Зеленський записав відеозвернення. Зокрема, він заявив про те, що РНБО продовжує відновлювати справедливість в Україні. Президент додав, що РНБО підтримала пропозиції Кабміну і СБУ про застосування персональних санкцій, які стосуються блокування всіх активів і майна, запобігання виведенню капіталів за межі України і позбавлення всіх державних відповідних осіб.