UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія виплатила Україні перший транш із пакета допомоги на 18 млрд євро

Президентка Єврокомісії зазначила, що допомога Україні зараз є надзвичайно важливою та терміновою.

Єврокомісія виплатила перший транш із пакета макрофінансової допомоги загальним обсягом 18 млрд євро, повідомила пресслужба ЄК. В рамках першого траншу Україна отримає 3 млрд євро.

«Комісія сьогодні виплатила перший транш у розмірі 3 мільярдів євро з пакета Макрофінансової допомоги+ (MFA+) обсягом до 18 мільярдів євро для України. Це сталося після швидкого ухвалення та набуття чинності Регламенту MFA+ у середині грудня 2022 року, менш ніж через два місяці після запиту на засіданні Європейської Ради 20-21 жовтня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила важливість подальшої підтримки у боротьбі з російським агресором.

«Підтримка України у задоволенні її потреб у фінансуванні для протистояння російській агресії є надзвичайно важливою та терміновою. Сьогоднішня виплата перших 3 мільярдів євро з 18 мільярдів євро макрофінансової підтримки, погодженої в грудні, свідчить про те, що Комісія діє з максимальною швидкістю та рішучістю», – зазначила Урсула.

Читайте також: Єврокомісія про удар по Дніпру: варварські дії РФ лише посилюють нашу рішучість

Напередодні Україна та ЄС підписали спільний меморандум, який передбачає надання Євросоюзом 18 мільярдів доларів фінансової допомоги у 2023 році. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що це допоможе Україні надалі підтримувати макроекономічну стабільність.