UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСПЛ розглядає п'ять справ України проти РФ

Україна відкликала одну зі справ щодо агресії РФ проти кримських татар.

На розгляді Європейського суду з прав людини знаходяться п'ять міждержавних справ, поданих державою Україна проти Росії.

Про це повідомляється в оприлюдненій в п'ятницю, 18 вересня, статистиці суду, передає Укрінформ.

Одну справу від 2015 ЄСПЛ скасував на запит самої України. Справа стосувалася репресій російської окупаційної адміністрації проти кримських татар. Це було пов'язано з тим, що представники кримсько-татарського народу звернулися до суду проти РФ з індивідуальним позовом.

Наступні міждержавні справи від 2014 і 2016 років пов'язані з окупацією Росією Криму та військовою агресією на Донбасі. За цими позовами рішення ще не прийняті.

Ще одна справа з 2014 року пов'язана з протиправним вивезенням представниками російської окупаційної адміністрації в ОРДЛО на територію РФ українських дітей. У цій справі рішення також не прийнято.

У 2018 році Україна подала два позови проти Росії у зв'язку з переслідуванням українських громадян і протиправним захопленням в Керченській протоці і захопленням на російській території українських військових моряків, катерів і буксира. Ці справи продовжують перебувати на розгляді.

У МЗС анонсували створення "Кримської платформи", мета якої актуалізувати питання деокупації півострова за допомогою міжнародного співтовариства.

Читайте також: ЄСПЛ не застосовуватиме термінових заходів для захисту храмів ПЦУ в Криму

Раніше повідомлялося про те, що Офіс генерального прокурора готується передати в ЄСПЛ і Міжнародний кримінальний суд матеріали для відкриття нового кримінального провадження по Іловайському котлу.