UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС вимагає правосуддя у справі про загибель в Києві білоруського опозиціонера Шишова

Шишов допоміг багатьом уникнути репресій режиму Лукашенка, нагадали в Брюсселі

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель вражений смертю білоруського опозиційного активіста, керівника "Білоруського будинку в Україні" Віталія Шишова.

Вранці 3 серпня главу "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова знайшли повішеним в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання. На місці події знайшли мобільний телефон та особисті речі лідера БДУ, правоохоронці вилучили їх. Справу відкрили за статтею 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство.

"Шокований повідомленнями про те, що білоруський активіст Віталій Шишов був знайдений повішеним у київському парку. Він допоміг багатьом уникнути репресій режиму Лукашенка", - твітнув Боррель, привітавши дії України у зв'язку зі швидким початком розслідування смерті Шишова, включаючи можливе вбивство.

"Правосуддя має здійснитися", - закликав високий представник ЄС із закордонних справ.

Раніше голова Європейського парламенту Давид Сассолі також у твіттері написав: "Смерть Віталія Шишова жахлива. Як глава "Білоруського будинку в Україні" він допомагав рятуються від переслідувань. Той факт, що білоруські активісти стають жертвами нападів в третіх країнах, є серйозною ескалацією".

Читайте також: Загибель Віталія Шишова: поліція на сім годин переривала пошукову операцію

Журналіст Христо Грозєв зазначив, що Bellingcat будуть розслідувати вбивство Шишова. Він вважає, що це не самогубство. 

У поліції наразі є дві версії смерті активіста - умисне вбивство та самогубство.