UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС скасував санкції відносно 15 посадовців часів Януковича

В Україні триває досудове розслідування 20 кримінальних справ.

Європейський Союз з 2014 року зняв санкції щодо 15 екс-чиновників із уряду колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

"У 2014 році Європейським Союзом були застосовані санкції щодо 22 осіб. Маємо визнати, що не всі розпочаті у 2014 році провадження були перспективними і зняття обмежувальних заходів цілком закономірне. Після щорічних переглядів залишаються в силі санкції щодо 7 осіб", - повідомила Венедіктова у Facebook.

Вона наголосила, що стосовно цих осіб українські правоохоронні органи здійснюють досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях, 8 з яких розслідуються ДБР, 7 – НАБУ, 3 – Нацполіцією, 2 – СБУ. Багато зупинено через розшук підозрюваних, в інших збирання доказів продовжується, є справи на фінальній стадії слідства, а також на стадії ознайомлення сторін із матеріалами розслідування, від швидкості якого залежить час передачі їх до суду.

На активи екс-чиновників, як зазначає Венедіктова, накладено арешти більш ніж на 119 млн дол. у США, понад 74 млн швейцарських франків та 172 млн грн коштів, корпоративні права на 776 млн грн, 36 об'єктів нерухомості, історико-культурні цінності.

Читайте також: Печерський суд заочно заарештував Азарова

Як повідомлялося, у Швейцарії заморожено активи сім'ї екс-президента-втікача Віктора Януковича, на суму 193 млн доларів. У 2014 році кошти були заморожені на 10 років, 7 із яких уже пройшли. У Швейцарії назвали умову повернення Україні статків Януковича.

Також з осені 2021 року ЄСПЛ розпочав розгляд позову Януковича проти держави Україна.