UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС планує запустити військово-консультативну місію в Україні

Документ скерований на обговорення дипломатичному корпусу ЄС, Європейській службі зовнішніх дій.

Євросоюз планує створити в Україні військово-консультативну та навчальну місію. Згідно з документом, навчальна місія ЄС (EUATM) покликана консультувати Департамент освіти Міністерства оборони України та Генерального штабу з «впровадження плану реформування професійної військової освіти», передає "Радіо Свобода".

У документі наголошується, що така місія «може бути корисною для підтримки стійкості України шляхом зміцнення її військового потенціалу» і що вона може «посилити залучення ЄС і бути висловленням солідарності з Україною після поточної військової діяльності Російської Федерації на територіях, прилеглих до державного кордону України і в незаконно анексованому Криму».

Три інші варіанти, викладені в документі, мають менший масштаб, один з яких передбачає додавання військово-консультативного та навчального елемента до вже діючої цивільної місії, а інший передбачає, що експерти ЄС можуть бути залучені в підтримку представництва Євросоюзу в Києві.

В Україні на сьогодні діють дві цивільні місії ЄС, найбільша з яких - Консультативна місія Європейського союзу в Україні, яка діє з 2014 року, в ній працюють 300 осіб в Києві і чотирьох інших містах України із завданням реформувати сектор цивільної безпеки. Ще одна місія, створена в 2005 році, спрямована на поліпшення безпеки уздовж молдавсько-українського кордону.

Читайте також: Консультативна місія ЄС відкрила представництво в Маріуполі

Раніше повідомлялося про те, що посол Польщі в Києві Бартош Ціхоцький запропонував створити новий дипломатичний формат за участю послів країн Балтії, Румунії та Вишеградської четвірки, куди крім Польщі, входять Словаччина, Чехія та Угорщина.