UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС підтримає відновлення України після війни та створить Трастовий фонд солідарності

Єврорада закликала до організації міжнародної конференції для збору коштів у рамках Трастового фонду солідарності.

Лідери держав та урядів країн Європейського союзу зобов'язуються підтримати Україну у процесі відновлення після війни і прийняли рішення створити Трастовий фонд солідарності, про це свідчать висновки саміту ЄС.

«Зважаючи на руйнування та величезні втрати, завдані Україні військовою агресією Росії, Європейський Союз зобов'язується надавати підтримку українському уряду для задоволення його невідкладних потреб, а після припинення тиску Росії - на відновлення демократичної України. З цією метою Європейська рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності з Україною і запрошує до участі своїх міжнародних партнерів, а також закликає до невідкладного початку підготовки», - йдеться у заяві.

Також Європейська рада закликає до організації міжнародної конференції для збору коштів у рамках Трастового фонду солідарності України.

«Ця криза є серйозною проблемою для інфраструктури та державних служб держав, що приймають українських біженців, особливо на кордонах з Україною. Європейська рада визнає всі зусилля, вже вжиті для прийому біженців, що рятуються від війни в Україні, і закликає всі держави-члени активізувати зусилля в дусі постійної єдності та солідарності, а також пропонує Комісії вжити будь-яких необхідних ініціатив для сприяння таким зусиллям», - зазначається у заяві.

У спільні заяві країни ЄС також підтвердили відданість забезпеченню безперервного та безперебійного постачання електроенергії та газу в Україну.

«Нещодавня синхронізація українських та молдавських електромереж із мережами ЄС є визначним досягненням. Це свідчить, що наше майбутнє тепер взаємопов'язане. Безпека українських ядерних об'єктів має бути гарантована, зокрема, за підтримки Міжнародного агентства з атомної енергії», - сказано в заяві.

Крім того, Європейська рада закликала Єврокомісію продовжувати надавати технічну допомогу, щоб допомогти Києву провести необхідні реформи.

Читайте також: У Німеччині заговорили про необхідність створення "плану Маршалла" для України

Коли це пекло закінчиться нашою перемогою, нам доведеться знову будувати свою країну. Якою вона буде? Хто надаватиме нам допомогу? А головне — чи треба вже зараз, не чекаючи на перемогу, починати роботу над планом Маршалла для України? Про все це читайте в інтерв'ю ZN.UA з Александром Квасневським, людиною, яка свого часу будувала нову європейську Польщу.