UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС перестане страхувати танкери з російською нафтою – WSJ

Рішення було прийняте у рамках шостого пакету санкцій проти Росії.

Євросоюз включив у шостий пакет санкцій проти Росії заборону страхування танкерів з російською нафтою. Про це повідомляє Wall Street Journal із посиланням на дипломатів.

Очікується, що високопосадовці ЄС підпишуть нафтове ембарго найближчим часом.

Нафтотрейдери та судновласники стверджують, що заборона страхувати танкери, які перевозять нафту з РФ, є одним із найсерйозніших фінансових інструментів впливу, який ЄС має в своєму розпорядженні. Це завдасть шкоди російській економіці.

Справа у тому, що дуже мало компаній готові транспортувати нафту на незастрахованих танкерах. Така міра, як заборона страхування вже показала ефективність для стримування експорту іранської нафти, коли Тегеран намагалися змусити вести переговори щодо ядерної програми.

Відомо, що Греція, Кіпр та Мальта, які є великими судноплавними країнами, спочатку не погоджувалися на заборону страхування. Заборона буде поетапно запроваджена протягом шести місяців.

Як повідомлялося раніше, російські танкери навмисне зникають з радарів для обходу санкцій. Аналітики вважають, що «тіньову» нафту купують Індія та Китай.

Нагадаємо, Нігерія готова замінити російську нафту на ринку в рамках своєї квоти з операції ОПЕК+, якщо виникне такий запит. Оскільки Нігерія не зацікавлена у зростанні цін на "чорне золото", то робить все для підтримки стабільності на світовому ринку нафти.