UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС не вкладається у дедлайн. З обіцяного мільйона боєприпасів Україна отримає лише частину — Bloomberg

Через нестачу снарядів перед ЗСУ з'являється перспектива "нечесного бою" з російськими окупантами, стверджує один з експертів. 

До 1 березня Євросоюз встигне відправити Україні лише 600 тисяч снарядів з обіцяного мільйона. Про це пише Bloomberg, посилаючись на західних дипломатів. Вони пояснили таку ситуацію постійними затримками виробництва та побоюваннями, що запаси ЄС може бути виснажено. 

"Зустріч міністрів оборони в Брюсселі цього тижня, можливо, спробує підрахувати інші поставки, щоб збільшити загальний обсяг, але все одно не досягне мети 1 мільйон, яка була встановлена минулого року", - цитує видання слова дипломатів.

Потенційну загрозу того, що у ЄС не вкладаються у дедлайн, спрогнозував дослідник Rand Corp. та офіцер резерву армії США Енн Марі Дейлі. За його словами, якщо ЗСУ не вистачить боєприпасів, атаки росіян з допомогою піхоти та артилерії по позиціях захисників продовжаться. Це може обернутися нечесним боєм для українських захисників. 

Читайте також: Снаряди Україні: німецький концерн побудує новий завод з виробництва боєприпасів

Нагадаємо, комісар внутрішнього ринку та промисловості ЄС Тьєррі Бретон заявив, що Європейський Союз збільшить виробничі потужності до 1,4 мільйона боєприпасів до кінця року, оскільки стикається з подвійним завданням — необхідністю надати допомогу Україні та поповнити власні запаси. Та, за його словами, пріоритетом наразі є саме артснаряди для ЗСУ.