UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єдину лінію зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України полагодили

Два дні активні зони реакторів охолоджувалися за рахунок роботи дизель-генераторів.

Українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, повідомили в «Енергоатомі». Ця лінія залишається єдиною лінією зв’язку Запорізької АЕС із енергосистемою України, три інші раніше були пошкоджені обстрілами російських оупантів.

«Після майже дводенної роботи аварійних насосів охолодження активних зон реакторів АЕС із живленням від дизель-генераторів, оперативний персонал відновлює нормальну схему живлення власних потреб станції від енергосистеми України», - наголошується в повідомленні.

За час роботи дизель-генераторів радіаційний фон на промисловому майданчику Запорізької АЕС та прилеглій території не змінювався і перебуває у межах норми.

«Цього разу завдяки мужності та професіоналізму атомників ЗАЕС, негативного розвитку подій вкотре вдалося уникнути. Однак російські військові продовжують провокації й обстріли, наближаючи світ до ядерної та радіаційної катастрофи», - підсумовується у повідомленні.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ вважає ЗАЕС українською і говорить про тиск на персонал станції

У Росії продовжують готувати «переведення» захопленої Запорізької АЕС у «російську власність». Напередодні прем'єр-міністр Росії Міхаіл Мішустін підписав указ про утворення на території атомної станції «федерального унітарного підприємства».

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив дії російської влади та наголосив, що Європа ніколи не визнає ані спробу анексії української АЕС, ані спроби анексії чотирьох областей України. А також закликав Росію вивести свої війська і персонал та повернути ядерний об’єкт Україні.

Боррель також підтримав гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який найближчим часом вирушає до Росії домовлятися про термінове утворення навколо станції зони демілітаризації.