UA / RU
Підтримати ZN.ua

Є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією "Київстару" - заступник керівника ОП

Вирішується, стосуватиметься це частки чи всієї компанії.

Заступник керівника офісу президента Ростислав Шурма вважає, що стосовно "Київстару" можуть бути прийняті санкції та застосовано конфіскацію. Про це він сказав в інтерв’ю "Економічній правді", відповідаючи на питання журналістів про подальшу долю компанії.

"Там зараз відповідні служби вивчають наявність правової ситуації. Я думаю, що є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією цієї компанії", - сказав Шурма.

Відповідаючи на уточнювальне питання, чи стосуватиметься це частки чи всього підприємства, заступник керівника офісу президента зауважив, що це вивчають юристи і додав, що це не є його або чиєсь індивідуальне рішення.

Читайте також: Інвестори з США та ЄС звернулися до своїх урядів через арешт в Україні корпоративних прав Київстару

Водночас, згідно з офіційною позицією "Київстару", 100% компанії належать глобальному діджитал оператору VEON, що є публічною компанією, і жоден з її прямих акціонерів не є в санкційному полі США, ЄС чи Великобританії.

"У розʼясненні Міністерства фінансів США зазначено, що компанія-власниця 47,8% акцій VEON (люксембурзький інвестиційний фонд LetterOne) не перебуває під санкціями. З лютого 2022 року будь-який вплив представників LetterOne на діяльність VEON обмежений, а діяльністю VEON керує рада директорів, яка складається з незалежних членів ради. Відповідно, VEON звернувся до суду в Україні з клопотанням про зняття  з частки корпоративних прав "Київстару"  арешту, який був накладений згідно з рішенням Шевченківського районного суду", - зазначають у "Київстарі".

Наразі компанія чекає розгляду клопотання.

Нагадаємо, в рамках арешту судом активів підсанкційних російських олігархів Міхаіла Фрідмана, Пєтра Авена та Андрєя Косогова були арештовані активи мобільних операторів України «Київстар» та lifecell, а також частка в ТОВ «Helsi.me», у розпорядженні якої медичні дані більшості українців, і яке потрапило під контроль Фрідмана вже після повномасштабного вторгнення.

Раніше повідомлялося, що самого заступника керівника офісу президента Ростислава Шурму Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє на конфлікт інтересів у його діяльності.