UA / RU
Підтримати ZN.ua

Є підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру — Зеленський

Водночас, український президент попередив, що деякі країни почали допомагати РФ у зриві заходу.

Зараз Україна має підтвердження 106 країн щодо участі в Саміті миру, який відбудеться у Швейцарії, заявив український президент Володимир Зеленський під час виступу на форумі Діалог Шангрі-Ла в Сінгапурі в неділю, 2 червня. Водночас, він попередив, що РФ активізує зусилля зі зриву саміту, повідомляє “Інтерфакс-Україна”. 

Читайте також: Китай не братиме участі в Мирному саміті у Швейцарії – Reuters

"У нас є сьогодні підтвердження 106 країн світу. І це на високому рівні: на рівні лідерів, на високому рівні представників своїх країн", - сказав український президент.

Він також заявив, що Росія посилює протидію проведенню Саміту миру.

"Росія сьогодні їздить багатьма країнами світу, погрожуючи блокадою харчової продукції, агропродукції або хімії... Цінами на енергетику або просто тисне на інші держави світу, щоб вони не були на саміті", - попередив Зеленський.

Крім того, за його словами, є інформація про те, що деякі країни почали допомагати РФ у дипломатичному зриві саміту.

Зеленський заявив, що сьогодні світу потрібно бути міцним та політично тиснути на Росію, адже іншим чином зупинити російського диктатора Владіміра Путіна неможливо.

“Тільки дипломатична ізоляція, сильна українська армія, ну і розібратися всім країнам світу до кінця: не балансувати між Україною і Росією, а захищати справедливість і міжнародне право", - підкреслив він.

Читайте також: Україна готує дипломатичні відповіді на спроби РФ зірвати Саміт миру – Зеленський

Саміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. РФ не була запрошена. Учасники саміту планують узгодити спільну переговорну позицію, а потім передати її Росії. 

У Федеральному департаменті закордонних справ Швейцарії на запит ZN.UA раніше розповідали про мету Саміту миру, яка стосується, зокрема прокладання шляху до майбутнього мирного процесу, розробки для цього практичних елементів і кроків.

Основна увага буде приділена темам, які становлять глобальний інтерес, а саме, ядерній безпеці, доступності харчових продуктів та гуманітарним аспектам.