UA / RU
Підтримати ZN.ua

Януковичу суд знову призначив державного адвоката

Адвокати засудженого за держзраду експрезидента попросили перерву, після якої не повернулися на засідання.

При розгляді клопотання про заочний арешт експрезидента-втікача Віктора Януковича, засудженого за держзраду, суд вкторе призначив йому державного адвоката, передає «Українська правда».

У ході судового засідання в середу, 9 грудня, адвокати Януковича попросили додатковий час для вивчення матеріалів справи. Однак після оголошеної на їхнє прохання перерви вони на засідання не з'явилися.

Тоді прокурори звернули увагу на неналежну поведінку захисту обвинуваченого, і суд порушив питання призначення йому державного адвоката.

Суддя констатував, що захисники Януковича фактично самоусунулися від своїх обов'язків. У той же час, якщо вони з'являться на засідання, то зможуть брати в ньому участь.

Під час судового розгляду справи про державну зраду Віктора Януковича, його адвокати неодноразово залишали засідання, і експрезиденту кілька разів призначили державного захисника. Янукович оскаржував ці рішення.

Суд обирає запобіжний захід Януковвічу в рамках кримінального провадження про вбивства учасників Революції Гідності в центрі Києва 18-20 лютого 2014 року.

Оболонський районний суд Києва 24 січня 2019 року засудив експрезидента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі, визнавши його винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. У той же час, суд не визнав Януковича винним у пособництві посягання на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.

Звинувачення і захист пообіцяли оскаржити вирок в апеляції, однак невдовзі в ГПУ від цих планів відмовилися. За словами генпрокурора Юрія Луценка, він доручив підлеглим зосередитися на підготовці заочного процесу у справі про організацію Януковичем і його спільниками вбивств учасників Революції Гідності.

Заочний судовий процес над Януковичем почалася в червні 2017 року. Прокуратура наполягала на винесенні обвинувального вироку за трьома статтями і 15 роках ув'язнення.