UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо відпустити війська РФ з-під Херсону, ворог збереже "ударний кулак" – військовий історик

Під Херсоном у противника 3 повітрянодесантні дивізії та 4 повітрянодесантні бригади, плюс бригада морської піхоти. Тобто елітні частини. Якщо їх просто так відпустимо, то ворог збереже ударний потенціал.

На тлі наступу ЗСУ на південному напрямку, ворог розпочав поступовий відступ з Херсонщини. Останнім часом звільнено близько 20 населених пунктів, зокрема вчора – Снігурівка, яка перебувала в окупації ще з весни.

Читайте також: «Грамотний відступ» не вдався і «він може бути перетворений на розгром» – експерти про ситуацію з Херсоном

Повністю очищена від ворога Миколаївська область. Воєнний історик Роман Пономаренко вважає: якщо відпустити з регіону російські частини, (а на півдні локалізовані в основному елітні війська) – це допоможе РФ зберегти ударну силу, яку Кремль зможе використати на інших напрямках:

“Нагадаю, що там (під Херсоном – ред.) у противника 3 повітрянодесантні дивізії та 4 повітрянодесантні бригади, плюс бригада морської піхоти. Тобто елітні частині, загартовані в боях. Якщо їх просто так відпустимо, то ворог збереже ударний кулак, який зможе використати на інших ділянках фронту. Якщо знищимо – замінити їх росіянам буде нема ким”, – вважає історик.

Читайте також: Війна може закінчитися кількома сценаріями: історик Тімоті Снайдер окреслив своє бачення ситуації

Попри те, що окупаційні війська відходять, а ЗСУ повільно, але стабільно просуваються вглиб лінії фронту, говорити про якість  і кількість "затрофеєної" техніки ще рано, переконаний Пономаренко. Він коментує рух російських військ так:

«Наразі все виглядає як організований відступ ворожих військ”.

Вчора ЗСУ вдалося звільнити від російських окупантів майже 260 квадратних кілометрів території на межі двох областей.