UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнення Херсона: генерал-майор ЗСУ зробив прогноз та пояснив складність операції

Все впирається в постачання озброєння, яке ЗСУ отримують дуже повільно і в малій кількості. Якби ситуація була іншою - окупанти "зупинилися б вже за Керченським мостом". 

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко розповів, що бої на лінії фронту між Херсоном та Миколаєвом перейшли в позиційну фазу, наразі там прострілюється "кожна ділянка і все заміновано", що ускладнює ЗСУ завдання звільнити місто Херсон та його область. Про це Марченко, який, до слова, керував обороною Миколаєва, розповів виданню "Крим. Реалі"

За його словами, така ситуація, з іншого боку, робить неможливим і наступ росіян саме на Миколаїв. 

"Ми трошки втратили дуже важливого оперативного часу і дали їм можливість трохи зміцнитися. Там зараз дуже добре налаштована робота деяких окремих підрозділів, які монотонно, щодня б'ють по важливих точках, тим самим деморалізують людей. Скажу як є: якби у нас було достатньо сил і засобів, яких у нас, на жаль, не вистачає (техніка, озброєння, артилерія, ППО, підтримка з повітря), якби ми розігналися, повірте, що вони б зупинилися вже за Керченським мостом", - сказав він.

Марченко додав, що оборона росіян на Херсонському напрямку - "оборона боягузтва". 

"Так, вони заливають бетоном. Але повірте, що коли піде масований наступ, контратака, вони всі побіжать. Тому що вони невмотивовані. У них немає ні бажання, ні мотивації. Їх туди загнали батогами та змусили воювати. Нас ніхто не змушував воювати, ми відбиваємо свій дім. У нас іншого варіанту немає, у нас Батьківщина одна й іншу нам ніхто не дасть", - додав генерал.

Читайте також: У Чорнобаївці знову вибухи, ЗМІ повідомляють про загиблих

Нагадаємо, наразі деякі підрозділи ЗСУ перебувають вже за 10 кілометрів від міста Херсон. При цьому станом на 11 червня українські військові вели контрнаступ в області одразу на трьох напрямках.

12 червня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що ЗСУ переходять у контрнаступ на певних напрямках. За його словами, наразі бойові дії тривають на 1105 км фронту, коли сумарно його ширина становить 2450 км. 

Правду про війну читайте в інтерв'ю Інни Ведернікової з військовим аналітиком Агілом Рустамзаде для ZN.UA.