UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які наслідки матиме підрив Каховської ГЕС для Запорізької АЕС: прогноз від "Енергоатома"

Результати аналізу та перелік заходів, необхідних у випадку аварії, підприємство надішле ДІЯРУ до 9 листопада. 

Якщо росіяни все ж наважаться на підрив Каховської ГЕС, це призведе до незворотного падіння рівня води в водосховищі, за рахунок якої на ЗАЕС надходить охолоджувальна вода. Про це сказано в аналізі НАК "Енергоатом", який підприємство провела на вимогу Держатомрегулювання. 

"Результати аналізу, а також перелік першочергових компенсувальних заходів задля забезпечення безпеки експлуатації енергоблоків ЗАЕС у режимі втрати підживлення охолоджувальної води з Каховського водосховища будуть направлені до ДІЯРУ не пізніше 9 листопада 2022 року", - сказано в повідомленні "Енергоатома". 

Читайте також: Якщо росіяни підірвуть Каховську ГЕС, Крим залишиться без води на десятиліття — Данілов

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав Захід застерегти Росію від підриву Каховської дамби, що може спричинити затоплення значної території півдня України та призвести до смерті тисяч людей. РФ вже звинуватила Київ у ракетному ударі по водосховищу та планах щодо його знищення, що у Києві розцінюють як ознаку того, що насправді саме РФ готується піти на цей крок. 

У Центрі національного спротиву попереджають, що підрив Каховської ГЕС загрожує ядерною катастрофою на Запорізькій АЕС. Там пояснили, що зниження рівня води водосховища призведе до збою у системі охолодження реакторів станції.