UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якби Україна раніше отримала HIMARS, то могла б уникнути трагедії в Маріуполі – посол Польщі

Він закликав партнерів зараз докласти більше зусиль, щоб допомогти Україні завершити війну з меншими втратами.

Якби західні партнери раніше передали Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS, то змогли б попередити трагедію в Маріуполі Донецької області. Захисники мали б можливість не підпустити російських окупантів до міста, заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький у інтерв’ю Polsat News.

Він зазначив, що від того, наскільки довго триватиме протистояння російському вторгненню, залежатиме й кількість руйнувань та жертв на території нашої держави.

“Ми чудово знаємо, якби HIMARS раніше потрапили до України, маріупольської трагедії могло б і не статися. Українці просто стояли за 100 кілометрів від цього міста, їх відділяла рівнина, але вони не могли посунути лінію фронту й були змушені бездіяльно спостерігати за трагедією своїх товаришів”, – пояснив Ціхоцький.

Посол переконаний, якби тоді українські військовослужбовці мали системи HIMARS, то не дозволили б загарбникам зайти в Маріуполь.

Тому, він закликав партнерів України зараз нарощувати допомогу для наближення перемоги та скорочення термінів відновлення держави.

“Ми маємо запитати себе: чи збираємося ми спостерігати, як Україна стікає кров’ю та, нарешті, перемагає, а потім десятиліттями відбудовується, що також призведе до тривалої нестабільності на наших кордонах, або ж можемо зараз докласти ще більше зусиль для прискорення цієї перемоги та, як наслідок, скоротити період відбудови й відновлення стабільності”, – наголосив дипломат.

Читайте також: Прогноз ISW: Україна перехопить стратегічну ініціативу і знову змусить росіян до «кроків доброї волі»

Крім цього, Бартош Ціхоцький висловив безсумнівну впевненість у перемозі України. Він додав, що це лише “питання часу”.

На його думку, наша держава може зіткнутися з поразкою лише у випадку “якогось незрозумілого повороту”, внаслідок якого Захід припинить надавати військово-економічно допомогу Україні та зніме санкції з РФ. 

“Мені важко навіть придумати причину, чому це могло б статися – Україна захистить себе”, – запевнив посол Польщі.

Нагадаємо, завдяки РСЗВ HIMARS захисники нашої держави продовжують завдавати ударів по скупченнях живої сили російських військ, їх логістиці та складах боєприпасів. Зокрема, атакою військового ешелону РФ у Херсонській області ЗСУ серйозно пошкодили залізничне сполучення між Херсоном та Кримом.